Linkovi

Sutra se očekuje izveštaj Pokara i Del Ponte o stepenu saradnje Beograda sa Hagom


Sutra se očekuje izveštaj predsednika Haškog suda, Fausta Pokara i šefa haških tužitelja, Karle del Ponte o stepenu saradnje Beograda sa Hagom. Prema najavama iz tribunala, oba izveštaja nose negativnu ocenu zbog činjenice da se Ratko Mladić još uvek nije našao iz rešetaka haškog pritvora.

Izveštaji predsednika Suda i njegove glavne tužiteljice o tome kakvog je kvaliteta trenutna saradnja srpskih vlasti sa Sudom su kompletirani i biće sutra prezentirani članovima Veća bezbednosti UN-a. Prema očekivanju većine haških izvora, izveštaji će biti naglašeno negativni - osloniće se na činjenicu da, i pored obećanja srpskih vlasti, Ratko Mladić još uvek nije lociran, uhapšen i prebačen u pritvorsku jedinicu Tribunala.

Pored nekadašnjeg zapovednika snaga bosanskih Srba, Hag od Beograda traži još pet lica optuženih za ratne zločine, lica koja se, prema informacijama haških istražitelja, kriju na teritoriji Srbije. Niko u krugovima bliskim najvišim zvaničnicima Suda ne želi sa sigurnošću potvrditi konkretan sadržaj izveštaja, ali se svi slažu u oceni da sadržaj i ocenu određuje nastavak skrivanja begunaca, sa jedne i nepostojanje uverenja da vlasti u Beogradu čine sve što je u njihovoj moći kako bi locirale, uhapsile i predale Sudu odbegle optuženike.

U Briselu se očekuje da će sadržaj haških izveštaja naići na odgovor i Veća ministara EU - već u ponedeljak će evropski ministri, sa redovnog okupljanja u Luksemburgu, reagovati na ocene sudije Pokara i tužiteljice Del Ponte o tome u kolikoj meri Srbija sarađuje sa Tribunalom. Međutim, sudeći po najavama iz Haga, Veće ministara EU će moći samo da potvrdi ispravnost odluke Evropske komisije, donete početkom maja, da zbog izostanka hapšenja Ratka Mladića, prekine pregovore sa Beogradom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Tadić u četvrtak razgovara sa Ananom

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovaraće u četvrtak, 8. juna, u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Kofijem Ananom o daljoj saradnji Srbije i sistema ove svetske organizacije, saopštila je Tadićeva Pres služba.

Tadić će tom prilikom razgovarati i o situaciji na Kosovu, kako se dodaje u saopštenju, uoči skorog otpočinjanja razgovora o budućem statusu. Cilj jednodnevne posete Tadića sedištu UN jeste da obavesti Anana o kontinuitetu članstva Republike Srbije u UN nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore. Predsednik Tadić će tokom boravka u Njujorku prisustvovati i zameni zastave Državne zajednice SCG zastavom Republike Srbije na jarbolu ispred sedišta UN.

Tadić je u subotu, 3. juna, posle sednice crnogorskog parlamenta uputio pismo Ananu u kome je naveo da je kontinuitet Republike Srbije zasnovan na članu 60 Ustavne povelje, koji je aktiviran odlukom parlamenta Crne Gore o proglašenju nezavisnosti, kao i da je o tome postignuta saglasnost sa crnogorskom stranom. Predsednik Tadić je zatražio promenu imena državna zajednica Srbija i Crna Gora u Republika Srbija.

XS
SM
MD
LG