Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Vodeći prestonički listovi, Vašington post i Vašington tajms, na udarnim mestima donose izveštaje o zabrinutosti američke Uprave federalnih rezervi, odnosno američke Centralne banke, da se inflacija približava granici podnošljivosti. Oba lista predvidjaju da bi zbog toga uskoro moglo da dodje do povećanja osnovne kamatne stope. Kako piše Vašington post, kombinacija visoke inflacije i usporenog privrednog rasta izaziva strahove u svim sektorima privrede, što je i dovelo do jučerašnjeg pada vrednosti deonica.

Mnogi listovi takodje pišu o odluci Vrhovnog suda da razmotri dva predmeta o rasnom sastavu učenika u državnim školama. Kako piše Sent Pitersburg tajms, Vrhovni sud će odlučiti da li bi i koje bi mere škole mogle da primenjuju u cilju održavanja rasne ravnoteže. List dodaje da je time ovo osetljivo pitanje vraćeno u žižu interesovanja javnosti i da bi to moglo da predstavlja test za konzervativna gledišta dvojice sudija, koje je imenovao predsednik Buš.

Vodeći list na Aljasci, Enkoridž tajms, izveštava da je jedan na svakih dvadeset Amerikanaca možda podložan nekontrolisanim napadima besa koje iskazuje u saobraćaju, porodičnom nasilju i drugim neopravdanim izlivima gneva. Kako piše list, istraživači Čikaškog univerziteta i univerziteta Harvard ustanovili su da je reč o poremećaju nazvanom povremeno eksplozivno ponašanje, različitom od običnih izliva besa, jer se često završava nasiljem.

Na kraju, list Baltimor san piše o tome da prodavnice pokućstva i opreme za bašte, nejčešće smeštene u prostrane montažne hale, sve češće dobijaju neočekivane stanare. Mnoge ptice su otkrile da u njihovim visokim potkrovljima mogu da nadju bezbedna mesta za svoja gnezda, dok im oštećena ambalaža sa raznim semenjem za bašte obezbedjuje obilnu hranu. Kako piše list, prisustvo ptica u odeljenju za baštenski nameštaj doprinosi autentičnosti ambijenta što privlači neke kupce.

XS
SM
MD
LG