Linkovi

Ali Laridžani pozdravio evropske napore da se nuklearno pitanje reši putem dijaloga


Iranski zvaničnici uzdržano reaguju na paket povlastica koji je ponudilo šest svetskih sila, ne bi li se Teheran privoleo da prekine svoj program obogaćivanja uranijuma. Iranske vođe obećavaju da će da prouče predlog.

Visoki predstavnik Evropske unije za inostranu politiku i bezbednost, Havijer Solana, predstavio je plan iranskim zvaničnicima, čija uzdržaost označava naglu promenu u odnosu na uzavrele izjave proteklih nekoliko nedjelja. Iranski ministar inostranih poslova je rekao da će Teheran pažljivo da prouči predlog. Glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja, Ali Laridžani, rekao je da paket sadrži i «pozitivne korake» i «neodređena rešenja», ali nije objasnio šta pod tim podrazumeva.

Laridžani je pozdravio evropske napore da se nuklearno pitanje reši putem dijaloga, nazvavši ih «pozitivnim korakom». «Nadamo se da ćemo moći da razgovaramo o tome kada budemo proučili predloge, da bismo mogli da pronađemo razumno rešenje», rekao je Laridžani. Predloženim paketom Iran treba da se privoli da odustane od svog nuklearnog programa. Paket obuhvata specifične povlastice, isto kao i kaznene mere - ako ga Iran ne prihvati. Paket je načinjen posle višenedeljnog dogovaranja Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske, Rusije, Kine i Nemačke. Havijer Solana je istakao da paket povlastica predstavlja «čvrst konsenzus» šest država koje su ga predložile.

«Rekao bih da je atmosfera bila veoma dobra. Pokušaćemo da nastavimo u tom duhu. Vlada i lideri sada imaju predlog koji im je poslala grupa država, evropskih država i veoma se nadam da ćemo uskoro imati odgovor i da ćemo nastaviti rad i videti da možemo da postignemo dobar sporazum koji bi za sve bio koristan.»

I dok su predstavnici šest svetskih sila proteklih nedelja pregovarali o sadržaju paketa, iranski zvaničnici su neprekidno odbacivali pomisao da odustanu od obogaćivanja nuklearnog goriva, na koje smatraju da imaju pravo. Iranski predsednik Mahmud Ahmedinedžad je uporedio to sa davanjem detetu oraha i čokolade u zamenu za zlato. Ceo predlog još nije obelodanjen u javnosti, ali mediji na Zapadu prenose neke detalje. List «Njujork tajms» piše da su Sjedinjene Države spremne da delimično podignu svoje bilateralne trgovinske sankcije i dozvole Iranu da kupi delove za avione američke proizvodnje i poljoprivrednu tehnologiju. Isti list navodi da bi Iran mogao da kupi delove za avione od američke kompanije «Boing», ali i letelice i rezervne delove od evropske kompanije «Erbas». «Njujork tajms» ističe da je ta ponuda «veliki korak» za Sjedinjene Države. Drugi predlog u paketu povlastica o kojem se naveliko govori, odnosi se na evropsku pomoć u izgradnji nuklearnog reaktora na laku vodu, koji bi Iran mogao da koristi za proizvodnju nuklearne energije, što je prema iranskim tvrdnjama i razlog za razvoj nuklearnog programa. Ako Iran odbije da prekine obogaćivanje uranijuma, navodi se da moguće kaznene mere prema ovom predlogu obuhvataju zabranu putovanja za neke iranske zvaničnike i verske lidere i zamrzavanje finansijskih sredstava u bankama u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG