Linkovi

Indonezija poručuje SAD da se ne mešaju u borbu protiv terorizma


Vašington ne bi trebalo da se meša u anti-terorističke aktivnosti azijskih zemalja – stav je koji su američkom sekretaru za odbranu, Donaldu Ramsfeldu preneli zvaničnici Indonezije, prilikom njegove turneje po tri zemlje tog regiona. Cilj posete je jačanje vojne saradnje i veza u domenu borbe protiv terorizma.

ndonežanski ministar odbrane Juvono Sudarsono upozorio je Donalda Ramsfelda da SAD rizikuju da dodje do negativne reakcije ako nastave da drugim zemljama nameću svoj pristup u borbi protiv terorizma. Juvono je rekao da se druge nacije osećaju ugroženim zbog svoje nejednake ekonomske i vojne moći u odnosu na Sjedinjene Države.

«Kao najveća muslimanska zemlja, veoma smo svesni predstava, ili možda pogrešnih predstava o tome kako su SAD preterano zahtevne, preterano prisutne i dominantne u svim sferama života mnogih zemalja i kultura».

Ramsfeld je odgovorio da, u okviru globalne borbe protiv terora, SAD nikada nisu nijednoj zemlji rekle da radi nešto «sa čim se ona nije slagala».

«Ministar je u pravu kada kaže da svaka zemlja ima drugačiju istoriju, drugačije okolnosti, populaciju, i različite vlade, i zato je neophodno ispoljiti fleksibilnost da bi sve te zemlje mogle da učestvuju na način koji im odgovara, a da ne osećaju da im se nešto nameće».

Američki sekretar za odbranu dodao je da u ovom trenutku izmedju 80 i 85 država saradjuje i razmenjuje informacije u borbi protiv terorizma. Sekretar Ramsfeld u Džakarti je takodje razgovarao sa predsednikom Susilom Judhojonom i najvišim bezbednosnim zvaničnicima o načinima unapredjenja vojnih odnosa.

Američka vojska prekinula je vojne veze sa Indonezijom 1999. zbog kršenja ljudskih prava koje je počinila indonežanska vojska dok je Istočni Timor glasao o nezavisnosti od Džakarte. Medjutim, SAD su nastavile vojnu pomoć Indoneziji prošlog novembra. Ta zemlja, koja je pretrpela niz terorističkih bombaških napada, pripisanih regionalnoj terorističkoj grupi Džema Islamija povezanoj sa Al Kaidom, danas je ključni saradnik Vašingtona u ratu protiv terorizma.

Sekretar Ramsfeld takodje je razgovarao o načinima da se unapredi borba protiv terorizma i obezbedjenje moreuza Malaka – najprometnijeg plovidbenog puta na svetu. Ramsfeld je u Indoneziju doputovao posle posete Singapuru i Vijetnamu u okviru svoje turneje po jugoistočnoj Aziji.


XS
SM
MD
LG