Linkovi

Sve veći broj udesa izazivaju vozači koji zaspu za volanom


Jedan novi izum u Australiji možda će pomoći da se broj takvih udesa znatno smanji. Mnogi vozači priznaju da im se desilo da zadremaju za volanom. Loren Roš kaže da joj se to dešavalo tokom redovne vožnje od Kanbere do Sidneja.

“Redovno vozim od Kanbere do Sidneja - To je na kraju zamorne sedmice i često sam pomalo dremljiva,” kaže Loren.

Grupa istraživača iz Sidneja došla je do izuma za koji se nada da će pomoći vozačima u takvim situacijama. Kompanija pod imenom “Sleep Diagnostics” patentirala je naočari pod imenom Optalert koje upozoravaju vozača zvučnim signalom kada je vreme da zaustavi svoje vozilo pored puta i predahne.

“Zamor vozača odgovoran je za oko 20 odsto žrtava u u saobraćajnim udesima u Australiji. To je ozbiljan problem, a ovaj izum mogao bi da upozori vozače da postaju dremljivi i da tako spase živote,” kaže Braun.

Specijalni okviri na naočarima opremljeni su senzorima koji prate pokrete očiju i očnih kapaka. “Optalert” zatim prenosi signal koji uključuje zvučni alarm i upozorava dremljivog vozača da bi mogao da zaspi za volanom.

“Vozači bi trebalo da zaustave vozilo kraj puta kada su suviše umorni, ali je činjenica da je naša sposobnost rasudjivanja tada takodje umanjena. Stoga bi Optalert mogao da nas upozori kada se približavamo toj situaciji i pomogne nam da izbegnemo udes,” kaže Braun.

Evo šta kaže jedan od izumitelja, Vilijam Din.

“Način na koji ova tehnologija funkcioniše je da koristi nevidljivu svetlost da bi pratila pokrete oka u hiljaditim delovima sekunde. Zatim mikroprocesor obračunava te podatke i pretvara ih u takozvanu Džonsovu skalu od 0 do 10.”

Radi se o Džonsovoj skali dremljivosti. Stepeni budnosti su od 0 do 4. Dok se za vozače sa vrednošću od pet i više smatra da nisu podobni za upravljanje vozilom.

«Svi smo bili u toj situaciji i kada se trgnete pomislite - Bože moj pa ja vozim. To može zaista da vas prepadne.»

«Mislim da svi sednu u kola i misle da su skoro nepobedivi, da su dovoljno ispavani i da nisu gladni, ali možda niste svesni da se niste dovoljno ispavali ili vozite u težim uslovima, tako da ove naočari stvarno mogu da vam pomognu,» kaže Loren.

Optalert trenutno testiraju mašinovodje i vozači kamiona, ali se australijski automoto savez nada da će uskoro postati sastavni deo opreme u većem broju automobila.

«Za sada je «Optalert» verovatno suviše skup za prosečnog vozača, ali se nadamo da će cena brzo pasti i da će «Optalert postati sastavni deo opreme automobila kao i vazdušni jastuci i pojasevi i da će biti dostupan svima,» kaže Vilijem Din.

XS
SM
MD
LG