Linkovi

Borba protiv huligana u Nemačkoj već počela


Policajci iz više zemalja, koji su posebno obučeni za borbu protiv fudbalskih huligana, počeli su da pristižu u Nemačku, nekoliko dana pre početka Svetskog prvenstva.

Policajci će se infiltrirati medju oko milion i po navijača, čiji se dolazak ovih dana očekuje sa svih strana sveta, i pokušati da spreče nasilje na tribinama i oko stadiona za vreme trajanja prvenstva.

Oni će se posebno skoncentrisati na navijače koji su već osudjivani zbog nasilja na sportskim borilištima. Taktika će se zasnivati na tome da će policajci prilaziti poznatim huliganima i stavljati im do znanja da su primećeni i da će biti uhapšeni ako nešto pokušaju.

Za razliku od Engleske, kojoj zakoni omogućavaju da privremeno oduzme pasoše osudjivanim huliganima kojih ima oko 3.300, većina zemalja nema zakonske načine da spreči potencijalne izazivače nasilja da putuju u Nemačku.

Zbog toga su se policije više zemalja dogovorile da se oslone na policijske agente koji se u svojim zemljama bave problemom huliganizma.

"Oni će blisko saradjivati i dostavljati informacije nemačkoj policiji o svakom potencijalnom ugrožavanju bezbednosti, kao i o kretanju poznatih huligana", rekao je portparol poljske policije Rafal Vazjak.

On je isključio mogućnost da se ponove sukobi navijača iz Poljske i Nemačke, koji su se prošle godine, u blizini granice dve zemlje, sukobili u dogovorenoj tuči.

Portparol švedske policije Lenart Peterson izrazio je očekivanje da će, od oko 800 registrovanih huligana iz nordijskih zemalja, njih oko 200 doputovati na Svetsko prvenstvo.

"Mi to, jednostavno, ne možemo da sprečimo niti možemo da im oduzmemo pasoše", kazao je on.

XS
SM
MD
LG