Linkovi

Dermatolozi kažu da je preterano sunčanje loše


Stručnjaci kažu da bi jedan novi sastojak u preparatima za sunčanje mogao bi da predstavlja najvažniji dodatak preperatima za zaštitu kože od sunca u poslednjih 20 godina.

Dermatolozi kažu da je preterano sunčanje loše. Medjutim, mnogi ljudi to ipak rade, uprkos činjenici da mogu da oštete svoju kožu. U današnje vreme mnogi ljubitelji sunca u Sjedinjenim Državama koriste neku vrstu preparata za sunčanje kako bi se zaštitili.

«Ne, nemam ništa protiv, ali je to pomalo dosadno,» …

Tokom poslednjih godina, preparati za sunčanje postali su bolji u zaštiti kože od ultraljubičastih zraka koji prouzrokuju opekotine, rak kože i ostala oštećenja. Novi losioni koji najviše obećavaju sadrže sastojak nazvan heliopleks. Ti losioni pružaju dvostruko veću zaštitu od ultraljubičastih zraka od preparata bez heliopleksa. Doktor Alan Oserof kaže da su preparati za sunčanje sa heliopleksom veliko poboljšanje.

«Velika novina je ta što preparati sada ostaju duže na koži, i što je važnije, duže deluju».

Takodje na tržištu su i nove pilule za sunčanje koje bi trebalo da zaštite kožu od oštećenja. Medjutim, mnogi lekari, uključujući Rejčel Heršenfeld, nisu uvereni da je naučno dokazano da one deluju.

»Bilo bi veoma dobro ako bi mogli ujutro da se probudimo, uzmemo pilulu i budemo zaštićeni od pogubnih efekata ultraljubičastih zraka po našu kožu ceo dan, medjutim u realnosti, mi još nismo na tom nivou».

Lekari naglašavaju da losioni za zaštitu od sunca moraju da imaju najmanje faktor 15 kako bi nekoga zaista zaštitili, što važi i za preparate sa heliopleksom.

XS
SM
MD
LG