Linkovi

London: Manjkavost službi u vanrednim situacijama


U izveštaju specijalnog komiteta grada Londona, o eksplozijama koje su 7. jula prošle godine uzdrmale britansku prestonicu, ističu se manjkavosti službi u vanrednim situacijama.

Teroristi su 7. jula prošle godine izvršili napade u centru Londona, kada su četiri bombaša samoubice izazvala eksplozije u tri kompozicije podzemne železnicei autobusu. U eksplozijama su poginule 52 osobe. Specijalni komitet grada Londona je proteklih šest meseci istraživao rad službi u vanrednim situacijama i lekcije koje bi mogle da se izvuku iz tih napada. U danas izveštaju, na 700 strana, bez obzira na isticanje heroizma pojedinaca, oštro se kritikuje funkcionisanje mreže za radio vezu u sistemu podzemne železnice. Predsednik komiteta, Ričard Barns, kaže da se sistem jednostavno raspao.

«U jednom od najsavršenijih i tehnološki najrazvijenijih gradova na svetu, neprihvatljivo je da hitne službe moraju da zavise od kurira da bi došle do informacija i da bi ih razmenile.»

U londonskom sistemu se sada razvija nova digitalna radio mreža, ali njeno uvođenje kasni. Barnes kaže da je treba što pre uvesti u upotrebu, ali dok se to ne dogodi, kako je istakao, prestonički sistem podzemnih komunikacija je i dalje nedovoljan, a to znači i opasan po život.

«Tačno je da nema mogućnosti da se komunicira ispod zemlje i da ćemo danas ili sutra biti u istoj situaciji u kojoj smo bili 7. jula. Za problem se zna već 18 godina – tokom dve uzastopne vlade, svaka po devet godina – i neprihvatljivo je da London bude u opasnosti, kada postoje prelazna rešenja koja mogu da se primene.»

Portparol Tonija Blera je izjavio da vlada detaljno proučava ovaj izveštaj. Londonski Transport je pozdravio izveštaj i saopštio da bezbednost putnika i osoblja ostaje prioritet broj jedan.


XS
SM
MD
LG