Linkovi

Pregovori o kupovini tivatskog Mornaričko-tehničkog remontnog zavoda


Pregovori crnogorske Vlade i kompanije Piem sekjuritis o kupovini tivatskog Mornaričko-tehničkog remontnog zavoda »Sava Kovačević« u Tivtu razvijaju se veoma povoljno, ocijenio je danas crnogorski premijer Milo Đukanović.

Crnogorski premijer Milo Đukanović u Podgorici je razgovarao sa grupom stranih investitora, među kojima su bili vlasnik Piem-a - kanadski milijarder Piter Mank, bivši premijer Kanade Braan Malruni i britanski bankari i finansijeri Lord Jakob Rotšild i Lord Natanijel Rotšild.

Đukanović je kazao da je Mank najznačajniji investitor koji je posjetio Crnu Goru i da je izuzteno zadovoljan što ona ima ovakve prijatelje.

Prema njegovim riječima, u razgovorima je od Manka čuo da nema rasta životnog standarda bez razvoja, nizi njega bez investicija, a njih bez povjerenja:

»Ključna poruka je da ozbiljni investitori imaju povjerenja u ovu državu. Mislim da je to najvažnije i najljepše ne samo za uvo premijera jedne države, već i svakog građanina«, saopštio je Đukanović.

Piter Mank je kazao da je osnovni razlog posjete investitora da sa crnogorskom Vladom proslave sticanje nezavisnosti, ocjenjujući da će na takvu odluku građana biti ponosne buduće generacije. »To je prvi korak’’, rekao je on:

‘’Ono što sada slijedi je da donesemo koristi koje su za ovako prelijepu zemlju kao što je vaša, veoma dostižne’’.

Prodaja tivatskog Arsenala, kao najznačajnija investija o kojoj se danas govorilo, ide dobrom dinamikom, rekao je premijer Đukanović i dodao da je Vlada u pregovorima mnogo više skoncentrisana na obim, strukturu i dinamiku ulaganja nego na kupoprodajnu cijenu:

»Optimista da ćemo riješiti pitanja koja su u procesu pregovora i da će Crna Gora uskoro dobiti najsavremeniju marinu za megajahte. Za nas je najvažnije dobro postaviti investicioni projekat, iako smo, naravno, dosta pažnje postvetili pitanju kupoprodajne cijene«, rekao je Đukanović na konferenciji za novinare nakon razgovora sa grupom investitora.

Mank planira da vojno brodogradilište pretvori u marinu za megajahte i da na obližnjim lokacijama izgradi i hotelske komplekse, golf teren, galerije, butike, muzej i medicinski centar. On je za imovinu Arsenala i Doma vojske u Tivtu ponudio 3,2 miliona EUR, a za socijalni program i ekološke intervencije oko 26 miliona.

U pregovorima je do sada dogovoreno da Piem sekjuritis poveća minimalne investicije sa 50 na 106 miliona EUR, a njihova ukupna ulaganja se procjenjuju na oko pola milijarde.

Ističući prirodne potencijale, Mank je saopštio da nijedna industrija ne stvara bogatstvo tako stabilno kao turistička, navodeći da Crna Gora za to ima odlične uslove. Za kraj, on je istakao:

‘’Sve ono što je potrebno je samo da se osmjehnete. Jer, bez osmjeha na licima ljudi, turisti jednostavno ne vole da budu tu’’.


XS
SM
MD
LG