Linkovi

Internet sve više postaje centralni medij


Internet sve više postaje centralni medij – jer je gotovo nemoguće cenzurisati sadržaj koji se objavljuje. Evo priče o tome kako jedan sve popularniji vebsajt postaje budućnost medijskog iskaza. Tražite video snimak mladića koji pjevaju uz tango...Ili Kiru Najtli kako svira raindrops falling on mz head...Možda ne zvuči baš genijalno – ali je Youtube.com prava revolucija na internetu.

Omar Vasou, Direktor blackplanet.com, kaže da se cijela generacija ljudi danas pored TV – za multimedijalne sadržaje okreće internetu – ne samo da bi gledali, već da bi distribuirali svoje kućne video snimke.

Na ovom sajtu dnevno se pogleda preko 35 miliona video zapisa. Osnivači portala su mladi Čed Harli i Stiv Čen, koji žive u Silikonskloj dolini.

Youtube je dizajniran tako da omogući korisnicima da svoje video zapise podijele sa svima – ili samo sa prijateljima, ako tako žele. Najpopularniji video – parodija na temu animiranog filma Pokemon – vidjena je 7 miliona puta. 35 hiljada video fajlova se na sajt postavi svakog dana. To može da bude sve što želite. I niko ne zahtijeva da video snimci moraju da budu dobri.

Sajt je alarmirao određene krugove u industriji zabave, gdje brinu zbog piraterije. Youtube je morao da skine neke popularne sadržaje preuzete od Tv šoua Saturday night live. Neki medijski moguli postupili su po onoj – ako ne možeš da ih pobijediš – pridruži im se. Autori filma Scary Movie 4 – postavili su svoj trailer na sajt prije oko 3 nedjelje.

Ipak najveća šansa pružena je neotkrivenim talentima – komičarima ili filmskim amaterima...

Omar Vasou kaže da cijela generacija producenata već pravi poseban sadržaj za internet prezentacije. Youtube – nije samo zabava, možda je riječ o budućem najpopularnijem vidu medija... Ko zna...

XS
SM
MD
LG