Linkovi

Novi postupak koji onima što pate od sinusa olakšava disanje


Mnogi ljudi koji žive u klimatskim uslovima u kojima se menjaju godišnja doba, često imaju probleme sa sinusima. Bol u sinusima i glavobolja, mogu da budu veoma jaki, i za mnoge - jedino olakšanje je hirurški zahvat.

Lepota proleća. Rascvetalo bilje… zelena trava… pravo vreme za uživanje na suncu… psi u parku… papirni zmajevi u vazduhu. Međutim, sve te aktivnosti u prirodi, prati još nešto: polen i problemi sa sinusia. To je loša kombinacija: zapušeni sinusi, glavobolja koja ne prestaje, stalni pritisak u glavi. To može da utiče na svakodnevni život.

«Ne mogu da radim, da dišem, da spavam», kaže dvadesetčetvorogodišnja Mišel Linč, koja već godinama ima bolove u sinusima. Lekari kažu da sve to izaziva prekomerni rast kostiju u sinusima. Ona je međutim, nedavno, isprobala jedan novi postupak. Doktor Piter Kastelano sa Lehijeve klinike u Bostonu, u Masačusetsu, kaže da taj postupak često donosi olakšanje.

«To je tehnologija koja za pacijente ima fantastične prednosti», kaže doktor Kastelano.

Balonska sinusoplastija otvara sinuse na sličan način kao što se hirurški otpušavaju zakrečene arterije. Dok je pacijent pod anestezijom, tanka sonda sa malim balonom uvlači se u nozdrve pacijenta sve do blokade, a balon se onda naduvava da bi otvorio prolaz. Balon se potom izduva i izvadi. Kastelano kaže da se razdvajanjem kostiju prolaz širi i iznenađujuće, pacijent oseća manji bol ili ga uopšte ne oseća.

«Kosti u sinusnom kanalu su veoma mekane i tanke. Izrazito su elastične», kaže doktor Kastelano.

Mišel Linč je nastavila da radi već sledećeg dana.

«Ovaj postupak mi je izuzetno mnogo pomogao. Od tada skoro nisam imala glavobolju i dišem veoma lako», kaže Mišel Linč.

Ona i mnogi drugi koji su prošli kroz isti postupak, sada bez brige mogu da uživaju u proleću.

XS
SM
MD
LG