Linkovi

Francuska favorit u grupi «G»


Svetsko prvenstvo u fudbalu u Nemačkoj počinje 9. juna. U grupi «G» bivše svetske šampione Francuze očekujeu dueli sa Švajcarskom, Togom i polufinalistima sa poslednjeg Mondijala, selekcijom Južne Koreje.

Reprezentacija Francuske namučila se i u kvalifikacijama za Svetski kup u Nemačkoj. Pobeda nad Kiprom - 4:0 donela je Francuzima plasman na Mondijal, ali su šampioni sveta iz 1998. godine u kvalifikacionoj grupi Evro zone po ndva puta remizirali sa Švajcarskom i Izraelom i jednom sa Republikom Irskom. Tome treba dodati i katastrofalnu odbranu titule pre četiri godine. Poraženi su na otvaranju turnira u duelu sa Senegalom, nisu postigli gol u tri meča u grupi i naravno da su završili takmičenje u prvoj fazi. Fudbalski komentator TV mreže ESPN, Škotlanđanin Derek Rej ne očekuje da će se tako nešto ponoviti u Nemačkoj. On veruje da će Francuzi i Švajcarci osvojiti prva dva mesta u grupi «G», ali naglašava da niko ne sme da zanemari Južnu Koreju.

«Švajcarska i Francuska se svakako odlično poznaju iz kvalifikacija i oni su za mene favoriti u ovoj grupi. Međutim, to ne mora da bue toliko izvesno, kada se ima na umu šta je pre četiri godine uradila Južna Koreja, kada se plasirala među četiri najbolja tima na svetu»

Posle najvećeg uspeha u istoriji, na domaćem terenu, Koreanci su se namučili u kvalifikacijama za Nemačku. Takozvani «crveni đavoli» završili su na drugom mestu u Azijskoj zoni, iza Saudijske Arabije. Bez obzira na to, Derek Rej smatra da će biti težak rival ostalim timovima u grupi.

«Mogu da budu vrlo otporni, mislim Južna Koreja. Videli smo to na prethodnim Mondijalima. Retko kad su doživeli da ih neko rasturi. Sa Francuskom igraju 18. juna, to im je druga utakmica, pa ćemo videti. Poslednji tim u grupi 'G', Togo – pa, nisam siguran. Da budem iskren, nemam velika očekivanja»

Togo verovatno nema nikakve šanse za prolaz u drugu rundu takmičenja, iako je pobedio u svojoj kvalifikacionoj grupi Afričke zone. I toj reprezentaciji ovo će biti debi na Svetskom prvenstvu. Nikada ranije Togo se nije sastao sa Južnom Korejom ili Švajcarskom, a protiv Francuske, čija je nekada bio kolonija, igraće 23. juna u Kelnu.


XS
SM
MD
LG