Linkovi

Svetski šampion Brazil predvodi grupu «F»


U grupi «F», dominira petostruki svetski šampion Brazil, koji će za protivnike imati Hrvatksu, Australiju i Japan.

Brazil je sinonim za ono što zovu «Lepota fudbala», stil u kome dominiraju precizni pasovi, zadivljujuća tehnika i neverovatna efikasnost. U kvalifikacijama za ovaj Svetski Kup Brazile je na 18 utakmica doživeo dva poraza. U Nemačku dolazi sa rekordnih pet titula najbolje reprezentacije na planeti i kao branilac titule iz Japana i Južne Koreje, kada je u finalu sa 2:0 pobedio selekciju Nemačke. Fudbalski komenatator TV mreže ESPN Derek Rej, poreklom iz Škotske, naglašava sa su Brazilci prvi favorit turnira.

«Za mene su oni daleko najveći favorit Mondijala. U suštini nikad se ne zna, jer svako može da kiksira u jednoj utakmici, kao recimo sjajni tim Brazila 1982. protiv Italije, i tu je kraj snova o tituli. Međutim, ne vidim da tako nešto može da se desi u ovoj grupi, a čak i da dožive neprijatnost u početnoj fazi, Brazil bi trebalo da bude dovoljno jak da to prebrodi»

Brazilci počinju odbranu titule 13. juna u Berlinu protiv Hrvatske. Hrvati su relativno lako došli do prvog mesta u svojoj kvalifikacionoj grupi Evro zone i voo im je treći uzastopni nastup na Svetskom šampionatu. Pre osam godina u Francuskoj bili su najprijatnije iznenađenje i osvojili treće mesto, dok pre četiri godine nisu uspeli da prođu grupu. Australija se namučila da obezbedi drugo učešće na Svetskom kupu u svojoj istoriji. «Kenguri» su tek posle izvođenje penala u baražu eliminisali selekciju Urugvaja. Derek Rej smatra da bi i Australijanci i Japanci mogli da iznenade.

«Iskustvo govori da su Hrvati favoriti za drugo mesto i sama činjenica da se Svetsko prvenstvo igra u Evropi trebalo bi da im pomogne. Imaće veliku podršku u Nemačkoj, u to nema sumnje, ali ja lično imam neke sumnje kada je reč o ovom hrvatskom timu. Pitanje je da li imaju kvalitet koji je imao tim iz 1998. Hrvatska, Australija, Japan, izaberite sami»

Japan je pobedio u svojoj kvalifikacionoj grupi azijske zone, ali su mu za odlazak u Nemačku bile neophodne pobede nad Omanom i Severnom Korejom ostvarene bukvalno u poslednjem minutu. Japanu je ovo takođe treći uzastopni Svetski Kup, s obzirom da je posle debija u Francuskoj 1998, pre četiri godine kao ko-domaćin imao dirketno pravo nastupa.

XS
SM
MD
LG