Linkovi

30 ruskih novinara od 1994. godine poginulo izveštavajući iz Čečeniji


Više od deset novinara se još vodi kao nestalo, dok je veliki broj poslenika javne reči - prema podacima ruskog ministra odbrane - ranjen.

Sindikat moskovskih novinara i Ministarstvo odbrane sada organizuju kurseve sa ciljem da uglavnom mlađe novinare obuče što bolje i pripreme ih za izveštavanje iz zona pogođenih ratovima ili prirodnim katastrofama:

Velikagrupa novinara prisustvovala je specijalnom kursu obuke kako bi naučila da preživi u konfliktnim zonama i područjima pogođenim prirodnim katastrofama. Genadi Džuba, supervizor tog kursa kaže da se ovom obukom - novinarima olakšava da prežive u “neprijateljskoj sredini“.

”Naš cilj je da obučimo novinare da prežive u posebnim ekstremnim situacijama i da budu svesni tih situacija, kako bi sprečili da se novinari upletu u osetljive aktivnosti anti-terorističkih specijalnih struktura.“

Kursom su obuhvaćeni mladi, neiskusni novinari, ali su se i veterani među novinarima prijavljivali na kurs, željni da nauče nove veštine. Praktična obuka se održava na vojnom poligonu Ministarstva odbrane, nadomak Moskve pod imenom Vistrel, što na ruskom znači ”pucanj“. Polaznici se obučavaju kako da prepoznaju vatreno i drugo oružje, i kako da reaguju na kontrolisane eksplozije mina i povrede na bojnom polju. Jedan od novinara koji je učestvovao u obuci, Pavel Eremin kaže:

”Mislim da su ovakvi kursevi veoma korisni za ruske novinare, jer mnogi od nas imaju minimalno vojno znanje neophodno u ovom poslu.”

Medju sponzorima ovog projekta su i Federalna služba bezbednosti, Ministarstvo za vanredne situacije i Ministarstvo inostranih poslova.

XS
SM
MD
LG