Linkovi

Hamenei: Snabdevanje naftom će biti poremećeno ukoliko SAD načine pogrešan potez


Hamenei: Snabdevanje naftom će biti poremećeno ukoliko SAD načine pogrešan potez

Iranski vrhovni verski vodja, ajatola Ali Hamenei, izjavio je da će snabdevanje naftom u regionu biti poremećeno ukoliko Sjedinjene Države načine, kako je rekao, pogrešan potez rema islamskoj republici. Medjutim, Hamenei nije precizirao kako bi snabdevanje naftom moglo da bude pogodjeno, kada je izneo tu pretnju tokom današnjeg govora koji je uživo prenošen na radiju.

U napadima pobunjenika ubijeno najmanje 36 ljudi

Iračka policija je saopštila da je u današnjim napadima pobunjenika ubijeno najmanje 36 ljudi, dok politički lideri još nisu uspeli da postignu saglasnost o tome ko će biti na čelu ministarstava unutrašnjih poslova i odbranje. Policija je saopštila da su u jednom od napada, pobunjenici zaustavili nekoliko autobusa na severu zemlje i ubili 21 putnika. Jedan od putnika, koji je ranjen u napadu, rekao je da su napadači proveravali da li su putnici suniti. šiiti, kurdi ili Turkmeni da su poštedeli samo četvoro sunita. U drugom napadu u bagdadskoj četvrti Sadr Siti, napadači su ubili čevoricu radnika telefonske kompanije, dok je u Basri na jugu zemlje 11 ljudi poginulo u sukobu u jednoj sunitskoj džamiji. U medjuvremenu, državni sekretar Kondoliza Rajs umanjila je značaj zastoja u imenovanju iračkih minstara unutrašnjih poslova i odbrane, rekavši da će ta mesta biti popunjena u narednim danima.

U napadu automobilom bombom ubijeno najmanje 4 civila

Avganistanski zvaničnici saopštili su da je u samoubilačkom napadu automobilom bombom ubijeno najmanje 4 civila, dok je ranjeno 13 u Kandaharu. Napad se dogodio danas u blizini konvoja u kojem je bio guverner provincije Kandahar koji nije povredjen. Konvoj kanadskih trupa je takodje bio u toj oblasti, ali nema gubitaka medju stranim trupama. Identitet bombaša nije poznat. U medjuvremenu, novi komandant medjunarodnih bezbednosnih snaga, britanski general Dejvid Ričars izjavio je da će NATO razmestiti oko 6 hiljada vojnika u južnom Avganistanu, dvostruko više nego što je tu imala Amerikom predvodjena koalicija.

XS
SM
MD
LG