Linkovi

Dalas osvojio prvu titulu najboljeg na Zapadu


Možda neočekivano, ali svakako ne i nezasluženo – Mevsi iz Dalasa stigli su do velikog NBA finala i prve titule šampiona Zapadne konferencije u svojoj istoriji.

Pobjeda protiv Sansa u Feniksu102-93, četvrta u finalnoj seriji – označila je kraj transformacije ekipe koju je osmislio najbolji trener ove godine, Ejvri Džonson.

“Sada možemo da igramo protiv različitih timova i različitim stilom igre”, rekao je zadovoljni Džonson, koji je kao igrač šampionski prsten osvojio sa San Antonio Sparsima.

Umjesto isključivo napadačke košarke – Dalas sada igra izuzetnu odbranu i ne posustaje ni u jednom momentu utakmice. Samo tako – pokazalo se – klub je nakon 35 godina postojanja, mnogo velikih igrača u svopjoj postavi i nekoliko trofejnih stručnjaka na klupi – mogao da osvoji titulu najboljeg na Zapadu.

Čak je i logoreični vlasnik kluba Mark Kjuban, internet mogul koji je kupio Mevse 2000. godine, samo kratko izjavio: “Ovo je prvi put u životu da sam ostao bez teksta!”

Dalasov superstar Dirk Novicki je i u subotu uveče bio fenomenalan. Nakon nešto slabijeg prvog poluvremena susret je završio sa 24 poena i 10 skokova, a vrlo dobru pomoć imao je u Džejsonu Teriju sa 17 poena u drugom dijelu susreta. Dalas je učinak Finiksa u napadu, nakon poluvremena sveo na vrlo skromnih 42 poena (postigli 63), što je na kraju i presudilo.

U poraženom timu koji je i bez Amarija Stodemajera ove sezone dogurao do finala, Boris Diao je ubacio 30 poena uz 11 skokova, Neš je dodao 19 i 9 asistencija, a Merion još jedan dabl-dabl 13 poena i 11 skokova.

U Finalu, Dalas će igrati protiv Majamija. Nijedan od timova do sada nije igrao finale, što borbu za titulu samo čini još zanimljivijom.

XS
SM
MD
LG