Linkovi

Kanadska policija uhapsila grupu terorista koji su planirali veći broj napada u Torontu i okolini


U najvećoj seriji hapšenja, od kako je pre 5 godina u Kanadi uveden zakon o borbi protiv terorizma, kanadska policija i službe bezbednosti su u petak uveče uhapsile 17-očlanu grupu terorista, koji su planirali veći broj napada u Torontu i okolini.

Veliki broj dobro opremljenih pripadnika snaga bezbednosti bili su razmešteni oko zgrade suda u predgrađu Toronta, u kojoj se nalazila uhapšena 17-očlana grupa, čiji pripadnici su osumnjičeni da su u Torontu i okolini planirali da aktiviraju čak tri tone eksploziva. Majkl Mek Donel, zamenik komesara kanadske Kraljevske konjičke policije, koji se nalazi na čelu kriminalističkog i odeljenja za nacionalnu bezbednost izjavio je kako su hapšenja izvršena u trenutku kada je postalo jasno da su osumnjičeni spremni da napadnu. Tokom jučerašnje konferencije za štampu, Mek Donel je prikazao neke od dokaza koji su prikupljeni, poput amonijum nitrata – đubriva koje se može koristiti i kao eksploziv.

«Da bi vam pojasnio o kolikoj količini se radi - 1995. bombaški napad na federalnu zgradu Mjurej, u Oklahoma sitiju, u kome je ubijeno 168 ljudi, izvršen je sa jednom tonom amonium-nitrata.» - naglasio je Mek Donel i upozorio da Kanada nije imuna na terorizam. Iako je ova zavera sprečena, on je ukazao da se istrage u ovom i drugim slučajevima nastavljaju.

Na istoj konferenciji za štampu, Bil Bler, šef policije Toronta, saopštio je da njegovi inspektori ispituju moguće napade na gradski sistem prevoza. Većina uhapšenih su kanadski građani koji žive u Torontu i okolini. Mek Donel je objasnio da je Al Kaida inspirisala kanadsku grupu, ali je naglasio da za sada nema dokaza da je postojala veza sa terorističkom mrežom Osame bin Ladena.


XS
SM
MD
LG