Linkovi

Agencija UN će pratiti kretanje ptica da bi suzbila ptičiji grip


Organizacija UN za hranu i poljoprivredu razmatra plan da sistematski prati seobu ptica, uporedo sa praćenjem širenja ptičijeg gripa.

Odluka je doneta posle medjunarodne konferencije naučnika u Rimu, posvećene toj bolesti, kao i najnovijem slučaju ljudske žrtve virusa u Indoneziji. Agencija UN za hranu i poljoprivredu razmatra plan za praćenje godišnje seobe ptica da bi se bolje suzbilo širenje smrtonosnog tipa ptičijeg gripa H5N1. Projekat će se oslanjati na senzore i komunikacione satelite da bi pratio kretanje ptica. Detalji plana objavljeni su posle ovonedeljene medjunarodne konferencije o ptičijem gripu u Rimu, kojoj je prisustvovalo više od 300 naučnika iz preko 100 zemalja. Naučnici su na dvodnevnom skupu zaključili da je migracija ptica imala ulogu, i nastaviće da igra ulogu u prenošenju ptičijeg gripa na velikim razdaljinama. Ali oni nisu mogli da se slože oko tačne uloge koju ptice selice imaju u širenju virusa.

Kontinent koji izaziva veliku zabrinutost je Afrika, u kojoj su, prema rečima šefa službe za zdravlje životinja u okviru Agencije za hranu i poljoprivredu, Džozefa Domeneka, veterinarske usluge – nezadovoljavajuće.

«Pre nekoliko meseci bili smo uvereni da će virus doći u Afriku zbog ptica selica. To se do sada izgleda nije desilo.»

Medjutim Domenek izražava zabrinutost da će u nekim afričkim zemljama proći i do dva meseca dok se ne završe pregledi u slučajevima gde se sumnja na virus, do kada bi on mogao da se prošiti u čitavoj zemlji. Za sada, naučnici se slažu da bi zemlje trebalo da izbegavaju masovni pokolj ptica selica dok se ne sprovedu dalja istraživanja.

Ptičiji grip zahvatio je više od 50 zemalja u Aziji, Evropi i Africi, a više od 120 ljudi širom sveta umrlo je od virusa H5N1 širom sveta, od kako se bolest pojavila kod živine u Aziji krajem 2003. Indonezija je jedna od zemalja koja je videla stalni porast broja infekcija i smrtnih slučajeva medju ljudima. Sedmogodišnja devojčica koja je umrla ove nedelje najnovija je ljudska žrtva ptičijeg gripa u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG