Linkovi

Ivanić: RS neće prihvatiti predlog reforme koji je izglasan bez predstavnika RS


Neprovođenje policijskih reformi u BiH moglo bi dovesti u pitanje i zaključenje pregovora sa Briselom, poruka je kakvu je iz Evropske komisije danas poneo šef bh diplomatije, Mladen Ivanić.

Dobra vest danas iz Brisela je - kada bi se sudilo po tehničko toku pregovora Evropske komisije i BiH o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, pregovori bi se sa lakoćom mogli okončati do kraja godine. Loša vest - zastoj u policijskim reformama dovodi sve u pitanje. Sa takvim utiskom je ministar vanjsih poslova BiH, Mladen Ivanić, zaključio današnji susret sa evropskim komesarom za proširenje, Oli Renom:

"Mi smo imali razgovore u kojima smo izvršili pregled svih dosadsašnjih pregovora o stabilizaciji i pridruživanju jasan je stav Komisije da , što se tehničkog aspekta pregovora tiče, sve ide dobro i sa tehničkog stanovišta pregovori bi se mogli završiti najverovatnije do kraja ove godine. Međutim stoje određeni politički problemi koje je gospodin Ren istakao a posebno njegovo veliko nezadovoljstvo blokadom policijske reforme. Komisija očekuje da se tom poslu priđe sa dosta ozbiljnosti jer bi nedostatak progresa u toj oblasti mogao dovesti do toga da se taj Sprazum i ne potpiše".

Ministar Ivanić je uveren da što pre treba naći rešenje za blokadu provođenja reforme policije, možda već do sledećeg kruga pregovora sa Briselom, zakazanog za sredinu ovog meseca:

"Ja zaista mislim da je došlo vreme da političari sednu i da zajedno kažu šta je prihvatljivo i da onda pokušaju da vide da li se to što je prihvatljivo uklapa u ta tri principa koja je Evropske unija promovisala. Ja mislim da ovakvo stanje kakvo je sada nigde neće dovesti, u kojem se odgovornost prebacuje na eksperte u Direktoratu za reformu policije, a oni nemaju politički okvir da bilo šta naprave, loptica ide iz jednog dvorišta u drugo, ništa se ne resava a vreme prolazi. Jasno je da RS neće prihvatiti prijedlog reforme koji je izglasan bez učešća predstavnika RS. Ovog trenutka Direktorat ima formalni osnov da preglasavanjem može da napravi neki predlog - ako bi tako nešto išlo, ja sam uveren da on teško može proći, zato stvarno mislim da bi ozbiljni političari trebali da iskoriste vreme da do leta, ako je moguće još do 15. juna i do narednog sastanka koji ćemo imati sa Evropskom komisijom povodom pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, dođemo do neke političke saglasnosti i da pokušamo deblokirati taj zadnji veliki mač nad glavom koji visi celim pregovorima".

Sa evropske strane nisu bili voljni ponavljati poznato - ključni zahtevi prema Sarajevu stoje - puna saradnja sa Hagom, reforma javnog informativnog servisa i policiske reforme, i Brisel u najskorije vreme očekuje konkretne rezulate. Nisu tako zabrinuti ni pozivima iz Banja Luke na organizovanje referenduma sličnog crnogorskom, smatrajući to domenom političke klime kakva je u zemlji pred skore izbore.


XS
SM
MD
LG