Linkovi

EU poziva na nastavak demokratskih procesa u nezavisnoj Crnoj Gori


Po usvajanju Deklaracije u nezavisnoj Crnoj Gori, oglasilo se i predsjedništvo Evropske unije. U saopštenju u kojem se prihvata Deklaracija usvojena u skladu sa Ustavnom poveljom – sada već bivše – SCG, EU je pozvala Beograd i Podgoricu da nastave direktan i konstruktivni dijalog o budućnim odnosima.

U saopštenju objavljenom povodom usvajanja Deklaracije nezavisne Republike Crne Gore, EU je ponovila da u potpunosti poštuje odluku gradjana Crne Gore iskazanu na referendumu i najavila da će se Dvadesetpetorica o narednim koracima u tom kontekstu izjasniti već na sastanku svog Savjeta za spoljne i opšte poslove, koji je zakazan za 12. jun.

"EU poziva na dijalog Beograd i Podogoricu i spremna je da taj dijalog podrži. Istovremeno, EU poziva vlast i opoziciju u Crnoj Gori da, u potpunosti poštuju volju naroda izraženu na referendumu, dijalogom i konstruktivnom saradnjom rade na implementaciji političkih, socijalnih i ekonomskih reformi”, saopšteno je iz EU.

Austrijsko predsjedništvo konstatuje da je "proglašenje nezavisnosti uslijedilo nakon potvrde rezultata referenduma koje je saopštila Republička refendumska komisija".

EU podsjeća i da je "Komisija potvrdila da je referendum održan u
skladu sa obavezama Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju
(OEBS) i Saveta Evrope i drugim medjunarodnim standardima demokratskog
izbornog procesa".

EU se istovremeno zahvalila visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i
bezbjednost Havijeru Solani i specijalnom izaslaniku za Crnu Goru
Miroslavu Lajčaku za značajan doprinos u referendumskom procesu.

U saopštenju se još jednom naglašava predanost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana kroz proces Stabilizacije i pridruživanja.

XS
SM
MD
LG