Linkovi

Buš želi da dopuni američki ustav i zabrani homoseksualne brakove


Očekuje se da iduće nedelje senatori počnu debatu o predloženom amandmanu. Predsednik Buš je rekao da je brak najstarija i najvažnija ljudska institucija, koju poštuju i promovišu sve kulture i sve religije.

”Vekovno iskustvo nas je podučilo da predanost i ljubav u braku izmedju muža i žene unapredjuje blagostanje dece i stabilnosti društva. Brak se ne može odstraniti iz kulturološkog, verskog i prirodnog korenja, a da se ne oslabi dobar uticaj te institucije na društvo.”

Priznavanjem i zaštitom bračne zajednice, rekao je predsednik Buš, vlasti služe interesima svih. Stoga predsednik želi da Kongres usvoji ustavni amandman, kojim bi se zabranili homoseksualni brakovi.

Da bi se dopunio američki ustav potrebna je dvotrećinska većina u Predstavničkom domu i Senatu i tri četvrtine glasova u 50 zakonodvanih tela saveznih država. Zakonodavci kažu da nije verovatno da će taj amandman biti usvojen.

Protivljenje homoseksualnim brakovima mobiliše konzevativce, koji podržavaju i predsednikovu republikansku stranku. Buš je podržao taj amandman pre izbora 2004. godine i pobedio u svakoj državi gde su iznete slične inicijative. Kritičari optužuju Bušovu administraciju da je ponovo potegla to pitanje da bi motivisala konzervativne birače uoči kongresnih izbora u novembru ove godine. Predsednik Buš je rekao da postoji opšti konsenzus u Americi da se zaštiti tradicionalni brak, a da 45 od 50 saveznih država sada definiše brak kao zajednicu izmedju muškarca i žene.

Zašto onda dopuniti ustav?

Razlog tome je, rekao je predsednik, da su sudije u nekim državama poništile zakone kojima se brak definiše kao zajednica izmedju muškarca i žene.

“To nacionalno pitanje zahteva nacionalnu soluciju, i o tako važnom pitanju, odluku bi trebalo da donese narod, a ne sudovi.”

Prema američkim anketama javnog mnjenja, 58 odsto anketiranih je izjavilo da homoseksualnim brakovima ne bi trebalo dati ista prava kao i bračnim zajednicama izmedju muškarca i žene. 39 osto anketiranih je izjavilo da bi homoseksualni brakovi trebalo da imaju ista prava. Medjutim, prema Galupovoj anketi, Amerikanci su izrazili manju podršku za rešenje tog pitanja promenom ustava, dok se 50 odsto opredelilo za takav amandman, a 47 mu se usprotivilo. Dok se debata nastavlja, rekao je predsednik Buš, svakog Amerikanca treba tretirati sa tolerantnošču i poštovanjem. Predsednik Buš će se u ponedeljak sastati sa verskim i civilnim liderima, kao i stručnjacima za ustavna pitanja, radi diskusije o predloženom amandmanu.

XS
SM
MD
LG