Linkovi

Donald Ramsfeld: Iran vodeća svetska teroristička zemlja


Američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld rekao je da je Iran vodeća svetska teroristička zemlja i izrazio iznenadjenje da je pozvana da prisustvuje forumu organizacije Šangajske saradnje.

“Ta zemlja podržava Hamas, ona podržava Hezbolah, a već se dugo vremena zna da je ta zemlja angažovana u terorističkim aktivnostima. Smatram neobičnim da je neko prihvatio ideju da ta zemlja bude prihvaćena u tu organizaciju nadajući se da će ona doprineti antiterorističkim aktivnostima. ”

Članice Organizacije Šangajske saradnje su Kina, Rusija i nekoliko centralno-azijskih zemalja. Izmedju ostalog, jedan od ciljeva te organizacije je i borba protiv terorizma. Iranski predsednik je pozvan da u svojstvu posmatrača prisustvuje forumu u Šangaju, koji će biti održan kasnije ovog meseca. Ramsfeld je to rekao tokom singapurske konferencije zatvorenog tipa o bezbednosnim pitanjima, kojoj su prisustvovali vojni funkcioneri 23 zemlje. U svojoj izjavi, Ramsfeld je takodje apelovao na Peking da učini više u vezi sa svojim vojnim budžetom.

”Nedostatak transparentnosti u vezi sa vojnim investicijama razumljivo izaziva zabrinutost u susednim zemljama.”

Ramsfeld je naveo da bi veća otvorenost bila od koristi Kini, pošto bi susedne zemlje i trgovinski partneri bili pouzdaniji u vezi sa investicijama u toj zemlji ako bi bile bolje obaveštene o vojnim namerama te zemlje.

Američki sekretar za odbranu takodje predlaže da Severna Koreja postane otvorenija i da postupi kao Libija i odustane od proizvodnje oružja masovnog uništenja i da se ponovo pridrži “ medjunarodnoj zajednici.”

Ramsfeld se pohvalno izrazio o predsednicima Pakistana i Avganistana i rekao da obojica imaju težak posao u borbi protiv terorizma i upravljanju svojim zemljama. On je svesrdno podržao povećanu vojnu saradnju medju azijskim zemljama u borbi protiv terorizma i drugih zajedničkih opasnosti. On je rekao da SAD podržavaju proširenu saradnju.

XS
SM
MD
LG