Linkovi

Američki vojnici nisu sa predumišljajem počinili ubistvo civila u iračkom selu Išak


Američka vojna komisija zaključila je da američki vojnici nisu sa predumišljajem počinili ubistvo nedužnih civila u iračkom selu Išaki. Istraga druga dva incidenta i dalje je u toku. Saopštenja su objavljena dok u Iraku i dalje besni nasilje u kome je ubijen jedan ruski diplomata, a oteta još četvorica.

Američki vojni komandanti u Iraku danima se suočavaju sa nizom optužbi o ubisvima civila koja su navodno počinili američki vojnici. Portparol američke vojske u Bagdadu danas je saopštio da je jedna optužba u potpunosti neosnovana – da su američki vojnici likvidirali jednu porodicu prilikom racije u Išakiju, a zatim pokušali da zataškaju taj zločin. General-major Vilijam Koldvel kaže:

«Optužbe da su vojnici likvidirali porodicu koja je živela u jednoj «sigurnoj kući» a zatim pokušali da prikriju to delo izvodjenjem vazdušnog napada su apsolutno neistinite.»

Ono što se dogodilo, navode predstavnici američke vojske, jeste da je na njene pripadnike pucano dok su vršili raciju u jednoj zgradi gde su verovali da se krije pripadnik Al-Kaide. Vojnici su uzvratili vatru i zatražili izvršenje vazdušnog napada, u kome je uništena zgrada i ubijen osumnjičeni terorista, ali i još devetoro ljudi. Američki vojni komandanti kažu da su vojnici postupili u skladu sa pravilima ponašanja u borbenim operacijama.

Medjutim, i dalje ostaje nejasno šta se dogodilo u drugom iračkom gradu – Haditi. Lokalni Iračani optužuju američke snage da su prošlog novembra ubile 24 civila. Haled Salem Rsajef, pravni zastupnik stanovnika Hadite kaže da su američke snage prekršile zakon u toku i posle navodnog incidenta.

«Oni su blokirali čitav grad na mesec dana, ne dozvoljavajući nikome da udje u grad i hapseći sve koji su govorili o incidentu, i zbog toga je trebalo toliko vremena da priča dospe do medija. Prava istina je da su sami Amerikanci ti koji su isprovocirali čitav dogadjaj», kaže irački advokat.

General-major Koldvel kaže da dogadjaji u Haditi ostaju pod istragom ali naglašava da će koalicioni vojnici u Iraku odgovarati pred zakonom ako su počinili prestup.

«Koalicija ne toleriše, niti će tolerisati nemoralno ili kriminalno ponašanje. Svi navodi o takvim prestupima biće u potpunosti istraženi, a bilo koji pripadnik vojske za koga se utvrdi da je počinio takva dela odgovaraće za svoje postupke»

Predstavnici nove iračke vlade izrazili su ogorčenje zbog navoda o prekršajima američkih vojnika i najavili da će sprovesti sopstvenu istragu. Američki zvaničnici preneli su uveravanja iračkom premijeru Nuriju al-Malikiju da će ga u potpunosti informisati o rezultatima američke istrage.

U medjuvremenu, ruski zvaničnici su saopštili da je jedan ruski diplomata ubijen, a četvoro radnika ambasade kidnapovano kada su pobunjenici napali njihovo vozilo u Bagdadu. Predstavnici Moskve kažu da su u kontaktu sa iračkim vlastima i da će se založiti za oslobadjanje talaca.

Dok u Iraku i dalje besni nasilje, američki predsednik Džordž Buš ponovio je da će snage SAD ostati u toj zemlji sve dok je potrebno da bi zaštitile mladu iračku demokratiju. No, neke Demokrate kažu da bi postepeno povlačenje američkih trupa trebalo da započne do kraja godine. Piter Velč, demokratski kandidat za kongresmena iz Vermonta izneo je današnju radijsku poruku Demokrata.

«Moramo da se osiguramo da 2006. bude godina značajne tranzicije ka punom iračkom suverenitetu. Moramo da obezbedimo jasne odrednice za Iračane da preuzmu brigu o svojoj zemlji i njenoj odbrani, tako da postepeno možemo da povučemo naše vojnike, i koncentrišemo se na vodjenje «pametnijeg rata protiv terorizma».

Velč je kritikovao odluke Kongresa kada je reč o sredstvima izdvojenim za američke operacije u Iraku i rat protiv terorizma u celini.



Report

XS
SM
MD
LG