Linkovi

Kondoliza Rajs: Iran bi trebalo da pažljivo razmotri najnoviju ponudu međunarodne zajednice


Državni sekretar Kondoliza Rajs poručila je Iranu da pažljivo razmotri medjunarodni paket povlastica koji mu je ponuđen u zamenu za obustavu obogaćivanja uranijuma. Rajsova je to izjavila u Beču gde se sastala sa funkcionerima pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačke.

Državni sekretar Kondoliza Rajs je rekla da Iran ima ograničen rok da odgovori na medjunarodnu ponudu, uz apel odgovor stgigne za nekoliko nedelja. No, iako je naglasila potrebu brzo odgovora Rajsova je, u intervjuu američkoj TV mreži CBS u emisiji ”Early Show“. takodje upozorila Teheran da ne reaguje ishitreno, a negativno.

”Svakako se nadamo da će Teheran u narednih nekoliko dana razmotriti ovaj veoma ozbiljan predlog. To je nije samo američki predlog, već je reč o inicijativi medjunarodne zajednice, kojom se Iranu nudi način da prevazidje zastoj. “

Državni sekretar Kondolza Rajs je rekla da ponudjene finansijske i tehnološke povlastice imaju i drugu stranu medalje - kaznene mere koje će biti uslediti ukoliko Iran odbaci tu ponudu.

Iranski funkcioneri su obazrivo poželeli dobrodošlicu mogućnosti direktnog angažmana Sjedinjenih Država u razgovorima koje evropske države vode sa Teheranom u vezi sa iranskim nuklearnim programom. Vlada u Teheranu nije još ponudila zvaničan odgovor na taj medjunarodni predlog. U emisiji ”Today“ TV mreže NBC , Kondoliza Rajs je rekla da Iran ima izbor:

”Iran sada pred sobom ima dva puta - Jedan je onaj kojim bi se Teheranu pružile znatne beneficije, uključujući civilni nuklearni program. Drugi put su mere Saveta bezbednosti svetske organizacije kojima se Iran može u punoj meri izolovati.“

Državni sekretar Kondoliza Rajs je rekla da napredak u pregovorima zavisi sada od Irana. Medjutim, rekla je i da medjunrodni predlog nije ultimatum Teheranu.

”Nema ultimatuma. Ali postoji izbor i medjunarodna zajednica mora da zna da Iran namerava da bude ozbiljan pregovarač.“

Teheran već dugo tvrdi da su njegove nuklearne aktivnosti čisto mirnodopske, usmerene na proizvodnju električne energije za sve brojnije stanovništvo.

Početkom godine, Iran je nastavio program obogaćivanja uranijuma. U zavisnosti od nivoa tog obogaćenja, uranijum se može koristiti za proizvodnju nuklearne energije, ali i za proizvodnju atomskog oružja. Administracija predsednika Buša je objavila da je spremna da se pridruži razgovorima koje sa Iranom vodi EU, pod uslovom da Teheran suspenduje program za obogaćivanje uranijuma. Evropski funkcioneri su pozdravili direktan angažman Sjedinjenih Država na pregovorima, ali je prvobitna rekacija iz Irana ukazala da ta država odbacuje preduslove Sjedinjenih Država. Iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki juče je izjavio da njegova vlada pozdravlja ideju o dijalogu sa Sjedinjenim Državama, ali da neće odustati od svojih prava.

XS
SM
MD
LG