Linkovi

Latinosi apeluju za rešenje imigracionih pitanja


Debata oko ilegalne imigracije u Sjedinjenim Državama je fokusirana na Hispance, koji čine najveći broj ilegalnih imigranata. Hispanci su takodje najveća grupa legalnih imigranata.

Američki Biro za popis stanovništva navodi da u Sjedinjenim Državama ima preko 40 miliona Hispanaca, koji čine 14 posto populacije. Većina Hispanaca, koje takodje zovu Latinosi, su američki državljani ili imaju pravo stalnog boravka u zemlji, ali milioni nisu. Hispanski centar Pju navodi da bar 11 miliona ljudi boravi u Sjedinjenim Državama ilegalno i da su više od tri četvrtine njih Latinosi. Stotine hiljada njih su nedavno izašli na ulice, zahtevajući da im Kongres i predsednik daju legalni status. Pola miliona ih je izašlo na ulice Los Andjelesa.

Novinar Fransisko Kastro je izveštavao o tim demonstracijama. On kaže da je u Ameriku došao sa 15 godina kao ilegalac, da bi se pridružio majci koja je već bila ovde. Danas je on oženjen i ima tromesečnog sina, koji se rodio kao američki državljanin. Tu je i Maria čiji je otac došao u Sjedinjene Države kada je ona rodjena. Ona je više puta dolazila u posetu da bi na kraju ostala ilegalno. Danas ima stalni boravak u zemlji i ove godine će postati naturalizovani državljanin Sjedinjenih Država. Fransisko Kastro je reporter za ”Oj“, jedan od dva dnevna lista na španskom u Los Andjelesu. On objašnjava raznolikost latino zajednice:

”Tu su nedavno pristigli imigranti, koji su stigli prošle nedelje iz Meksika ili Centralne Amerike, a tu su i Latinosi koji su u ovoj zemlji poslednjih 20, 30 ili čak 40 godina, koji još uvek imaju veoma duboke korene u latino zajednici.“

Hispanski centar Pju navodi da medju američkim radnicima ima blizu 20 miliona Latinosa. Mnogi su u uslužnom sektoru dok su neki poput Huana Karlosa Mendose vlasnici malog biznisa. On je jedno od devetoro dece jednog slepog bračnog para iz Meksiko Sitija:

”Od kako smo bili mali naučili smo da pomažemo. Uvek smo bili radni. Od roditelja smo naučili da radimo i budemo dobri ljudi.“

On je stigao u Sjedinjene Države sa 16 godina, prešavši granicu noću kroz jedan tunel. Njegova sestra i sedmoro braće su takodje došli u zemlju. Mendosa je izgubio nogu u saobraćajnoj nesreći, ali se dobro snašao nakon toga. Danas je vlasnik restorana francuskog stila pod imenom Polov Kafe u predgradju Los Andjelesa.

“To je lepota ove zemlje. Pruža vam se prilika. U našim zemljama bi bilo zbilja, zbilja teško uspeti.“

Još jedan imigrant pod imenom Lorenso je došao ovde dva puta iz Gvatemale, jednom prešavši američku granicu lako južno od Los Andjelesa, a drugi put teško - preko Teksasa pošto je kontrola pooštrena. On kaže da meksička policija kraj granice traži mito preteći da će ubiti Gvatemalce. Sjedinjene Države su već jednom ponudile amnestiju milionima koji su ušli u zemlju ilegalno i kritičari te politike kažu da bi druga amnestija bila nepravedna za one koji pokušavaju da udju u zemlju legalno. Mnogi Latinosi medjutim, kažu da mi masovna deportacija biti još nepravednija, jer bi podeliti mnoge porodice i inisistiraju da bi vladin program kojim se nudi put ka državljanstvu za one koji su već ovde mogao da reši problem. Stoga se nadaju da će predsednik i Kongres moći da se slože oko toga.

XS
SM
MD
LG