Linkovi

Server: Ako govorimo o decentralizaciji Kosova ja to potpuno podržavam


“Mislim da bi medjunarodna zajednica mogla da nametne rešenje za Kosovo krajem ove ili početkom iduće godine” rekao je, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, direktor Balkanske inicijative u Američkom Institutu za mir, Danijel Server. Server smatra da je nedavno objavljena platforma Beograda o Kosovo više namenjena unutrašnjoj upotrebi.

Server: Svak ko misli da se končan status za Kosovo može odložiti za narednih 20 godina, nije u poslednje vreme razgovarao sa kosovskim Albancima i sa predstvnicima medjunarodne zajednice. Mislim da je svrha Platforme (Beograda) uglavnom namenjena za unutrašnju upotrebu u Srbiji i ne verujem da će iko izvan Srbije pokazati zainteresovanost za taj predlog. U svakom slučaju, Srbija ima pravo da iznese takvu platformu, ali trebalo bi postaviti pritanje koliko će Kosovo koštati Srbiju. Možda 50 ili 100 miliona dolara godišnje i koliko će koštati sve što je pomenuto u toj platformi, odnosno da li je Srbija spremana da snosi te troškove.

Glas Amerike: Beograd želi da putem decentralizacije zaštiti srpski narod, verske i istorijske objekte na Kosovu. Šta bi moglo da stoji na putu tome?

Server: Ako govorimo o decentralizacaiji sa odredjenim ovlašćenjima lokalne samouprave, ja to potpuno podržavam. U svakom slučaju, mislim da je decentralizacija dobra jer približava narod vlastima, što je jedna stvar. Sasvim druga stvar je život u izolovanim enklavama, kako to Beograd predviđa, što bi moglo da bude slično egizistenicji u getou.

Glas Amerike: Šesta runda progovora o Kosovu je okončana. Šta mislite o dosadašnjem toku pregovora?

Server: Mislim da su brojna pitanja detaljno razmotrena i da međunarodna zajednica pomno prati pregovore i razmatra gde bi ko mogao da napravi ustupke kako bi se stavovi dve strane što više približili. Sigurno je na pregovorima postignut veći napredak nego što to izgleda na prvi pogled. Međutim, nisam uopšte siguran da će dve strane uspeti da postignu sporazum.

Glas Amerike: U tom slučaju, da li bi međunarodna zajednica mogla da nametne rešenje?

Server: Mislim da bi medjunarodna zajednica mogla da nametne rešenje krajem ove ili početkom iduće godine, ukoliko se međunarodni faktori uspeju dogovoriti o konačnom statusu Kosova. To je veliko pitanje, uzimajući u obzir različite stavove Rusije, Kine i SAD u Savetu bezbednosti UN.

Glas Amerike: Srbija još nije izručila Ratka Mladića Haškom sudu. Šta sada sledi?

Server: Time se još više slabi pozicija Beograda u svetu. Nepotpuna saradnja Beograda sa Hagom je nesporna činjenica koja je doprinela ishodu referenduma u Crnoj Gori. Pitanje nesaradnje će medjunarodna zajednica uzeti u obzir i na pregovorima o Kosovu, ali i tome kako će se Evropa i SAD postaviti prema budućoj saradnji i odnosima sa Srbijom. Mislim da hapšenje Mladića nije policijsko, već političko pitanje, pošto vlada okleva da ga uhapsi, jer se boji da bi izgubila podršku socijalista - što bi isforsiralo nove izbore na kojima Koštunica verovatno ne bi dobro prošao. Sa međunarodne tačke gledišta - saradnja sa Hagom nije nešto što se ne može ostvariti, već je to nešto što neko ne želi da učini.

XS
SM
MD
LG