Linkovi

Dirk Novicki - 50 poena, Dalas na korak od finala plej-ofa


Košarkaši Dalasa na pragu su najvećeg uspeha u klupskoj istoriji. Predvođeni sjajnim Dirkom Novickim, koji je postigao 50 poena, Mevsi su ubedljivo pobedili Finiks u petoj utakmici finala Zapadne konferencije – 117:101 i sada imaju dve prilike da sa još jednim trijumfom ostvare plasman u veliko finale NBA plej-ofa.

Novicki je 17 poena ubacio u prvom poluvremenu, tokom koga su domaći imali 14 poena razlike, ali se Dalas vratio u život u trećem "kvoteru", kada je dominirao Tim Tomas. Krilni košarkaš Sansa doneo je maksimalnih sedam poena viška svom timu (77:70), tri i po minuta pre kraja treće četvrtine, ali posle 26 poena u prva tri perioda, što je njegov plej-of rekord karijere, u poslednjih 12 minuta šutnuo je samo jednom i – promašio. S druge strane, posle tajmauta, Novicki je potpuno preuzeo odgovornost, postigao sedam poena sam i asistirao Devinu Herisu za jedina tri na utakmici, u okviru serije 10:0 koja je preokrenula tok meča. Zahvaljujući Nešu, koji je osam od svojih 20 poena postigao u poslednjoj četvrtini i zabeležio 11 asistencija, gosti iz Finiksa držali su se još neko vreme, ali Novicki je sam postigao dva poena više od celog tima Sansa u poslednjem periodu (22:20).

Nemački internacionalac, pritom je promašio samo jedan šut iz igre i pogodio svih osam penala na putu do plej-of rekorda karijere. Pored njega, ove godine je još jedino Kobi Brajant ubacio 50 poena u doigravanju, ali posle produžetka – naravno u duelu sa Finiksom. Novickom su sjajno asistirali Džoš Hauard sa 23 poena i 7 skokova, Džeri Stekhaus sa 16 koševa i 5 asistencija i Džejson Teri, kome je zamalo izmakao "dabl-dabl" - 14 poena, 9 asistencija. Zapaženu ulogu ponovo je imao i Senegalac Desagana Diop (7 poena, 9 skokova, 2 blokade za 30 minuta), dok su kod Sansa, uz pomenute Tomasa i Neša, dvocifreni učinak imali Šon Merion (20 poena, samo tri u poslednjoj četvrtini, 10 skokova), Boris Dijao (16 koševa, 9 skokova, 2 blokade) i Leandro Barbosa (14 poena). Radža Bel je bio vrlo slab, igrao 29 minuta i pogodio samo jedan od pet šuteva iz igre za ukupno tri poena.

Šesti meč serije igra se sutra uveče u Finiksu, a večeras, na Floridi, Majami dočekuje Detroit, i ima priliku da eventualnom pobedom postane prvi finalista ovogodišnjeg plej-ofa.

XS
SM
MD
LG