Linkovi

Svetske sile postigle dogovor oko paketa olakšica Iranu


Ministri inostranih poslova pet stalnih članica Ujedinjeih nacija i Nemačke postigli su dogovor u Beču o paketu ekonomskih i drugih olakšica Iranu čiji je cilj podsticaj Teheranu da prekine svoje nuklearne aktivnosti ili se suoči sa posledicama.

U takozvanom paketu ”šargarepe i štapovi“, Iranu će biti ponuđene finansijske i tehnološke olakšice ukoliko prestane da obogaćuje uranijum i vrati se pregovorima sa Britanijom, Franscuskom i Nemačkom. Međutim ako Teheran to odbije biće preduzete akcije Saveta bezbednosti Ujedinjneih nacija. Postizanje dogovora u Beču objavila je britanski serketar za inostrane poslove Margaret Beket.

Spremni smo da nastavimo pregovore ukoliko Iran obustavi sve aktivnosti vezane za obogaćivanje i re-procesovanje uranijuma, kao što zahteva Međunarodna agencija za atomsku energiju i da odustanemo od zahteva za akcijom Saveta bezbednosti. Saglasili smo se da, ako Iran odluči da ne učestvuje u razgovorima sledeći korak preduzme Savet bezbednosti. Postoje dva pravca, a mi apelujemo na Iran da se opredeli za onaj pozitivni i da ozbiljno razmotri našu ponudu koja bi mu bila od velike koristi“ rekla je gospođa Beket.

Iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki je izjavio da njegova vlada pozdravlja dijalog, ali da se neće odreći svojih prava. Teheran insistira da ima pravo da obogaćuje uranijum za mirnodopsku upotrebu.

Predsednik Buš je prokomentarisao da ostaje da se vidi da li će iranski, naizgled, negativan odgovor i ostati takav.

Odluka je na njima i videćemo da li je to čvrst stav njihove vlade. Ako tako odluče onda je sledeći korak, naravno, u Savetu Bezbednosti Ujedinjenih nacija. Odluka je na Irancima, a oni su već, uzgred rečeno, izjavili da su spremni da obustave obogaćivanje“, rekao je američki predsednik

Predsednik Buš je razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i kineskim predsednikom Huom Đintaom, čija je podrška bila kritična za donošenje jedinstvene politiku prema Iranu.

XS
SM
MD
LG