Linkovi

Na odluku Vašingtona reagovali zvaničnici u Beogradu


Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Crne Gore ocenilo je u saopštenju za javnost da će ispunjavanjem obveze prema Haškom tribunalu, Srbija dobiti predviđenu američku finansijsku podršku, postaće punopravni član Partnerstva za mir, biće nastavljeni pregovori o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, a pregovaračka pozicija Srbije o budućem statusu Kosova biće odlučujuće osnažena.

Predsednik odbora za spoljnu politiku partije G17 Plus Milan Pajević izjavio je da Srbija mora početi da obnavlja poverenje u međunarodnoj zajednici i mora uverljivo da dokaže da ozbiljno radi na pronalaženju i hapšenju haškog begunca Ratka Mladića.

Portparol Demokratske stranke Jelena Marković smatra da odluka američke administracije može biti signal i drugim svetskim finansijskim institucijama da Srbija ne ispunjava međunarodno preuzete obaveze onako kako je to očekivano. To je rezultat nesaradnje sa Haškim tribunalom zbog čega su inače prekinuti i pregovori o evropskim integracijama, rekla je Jelena Marković i dodala da ukoliko Vlada nije sposobna da preuzme teret međunarodnih obaveza treba da se raspišu izbori i da to onda učini neka druga demokratska vlast.

Premijer Vojislav Koštunica na konferenciji za novinare posle sednice Vlade nije komentarisao odluku američkih vlasti i ispunjavanje međunarodnih obaveza Srbije. A ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić za odluku o zaustavljanju sedam miliona dolara američke pomoći rekao je da nije veliko iznenađenje, a da se ne radi ni o velikoj sumi.


XS
SM
MD
LG