Linkovi

Di Karlo: Koštunica namerava da intenzivira napore kako bi Mladić bio pronađen


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs odlučila je da ove godine ne sertifikuje nastavak pomoći vladi Srbije, zbog toga što nije ispunila uslov pune saradnje sa Haškim tribunalom, koja eksplicitno podrazumijeva i hapšenje i predaju haškog optuženika Ratka Mladića. U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike - pomoćnik zamjenika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Rozmari di Karlo kaže da administracija u Vašingtonu želi da pomogne demokratskom i ukupnom razvoju Srbije, ali da Beograd mora da ispni svoje međunarodne obaveze.

Di Karlo: Državni sekretar je tu odluku donijela sa žaljenjem. Mi želimo da pomognemo narodu Srbije i snažno vjerujemo da je budućnost Srbije u evropskim i evroatlanskim institucijama. Odluka da se ne odobri nastavak pomoći zasnovana je na činjenici da nismo mogli da potvrdimo da je došlo do napretka u odnosu na hapšenje i predaju haških optuženika. Stoga je državni sekretar donijela odluku kojom se obustavlja pomoć vladi Srbije u iznosu od 7 miliona dolara, ali će sva druga pomoć i svi drugi oblici saradnje biti nastavljeni. Naši drugi programi pomoći namijenjeni su narodu, promociji demokratije i promociji ekonomskog razvoja.

Glas Amerike: Šta bi u konkretnom slučaju Vi uradili da ste na mjestu premijera Koštunice?

Di Karlo: Da sam na mjestu premijera Koštunice... On je u svojim nedavnim komentarima jasno kazao da skrivanjem - Ratko Mladić odmaže narodu Srbije. Mislim da Koštunica namjerava da intenzivira napore kako bi Mladić bio pronađen.

Glas Amerike: Da li će odluka državnog sekretara uticati na neke bilateralne i druge aranžmane, poput recimo vojne saradnje...

Di Karlo: Ova odluka neće uticati na naše druge relacije sa vladom ili narodom Srbije. Naši ostali programi se nastavljaju, vojna saradnja se nastavlja, ali kao što znate – Sjedinjene države ostaju pri stavu da je uslov za podršku Vašingtona članstvu Srbije u Partnerstvu za mir to da Ratko Mladić mora da bude u Hagu. Naša poruka narodu i vladi Srbije je slijedeća. To što mi stalno naglašavamo neophodnost hapšenja optuženih za ratne zločine, zaista činimo u namjeri da pomognemo narodu Srbije. Želimo da dođe do pomirenja i ovo je jedan od načina da se to ostvari. Mi iskreno želimo da sa svim ljudima u Srbiji radimo kako bi ostvarili napredak, ali da bi okrenuli stranicu nedavne prošlosti, mora se učiniti više kada je u pitanju hapšenje optuženih za ratne zločine.

Glas Amerike: Juče su objavljeni zvanični rezultati referenduma na kojem su se građani Crne Gore opredijelili da nastave da žive u nezavisnoj državi. Čuli smo stavove EU, čuli smo komentare iz Beograda. Kakva je pozicija službenog Vašingtona u odnosu na konkretno pitanje?

Di Karlo: Mi zaista čestitamo narodu Crne Gore na realizaciji referenduma na otvoren i demokratski način. OEBS je saopštio da je plebiscit organizovan u skladu sa međunarodnim standardima i mi to pozdravljamo, baš kao i činjenicu da je sve obavljeno u miru. Sada ohrabrujemo sve strane u Crnoj Gori da zajedno dođu do konsenzusa o tome kako ići naprijed i svakako ohrabrujemo Podgoricu i Beograd da sada riješe praktična pitanja i sve što je neophodno kako bi se volja naroda Crne Gore sprovela u djelo. Mi ćemo tu volju naroda poštovati.

Glas Amerike: S obzirom na to da Crna Gora sada nije opterećena hipotekom predaje Ratka Mladića i da će prema najavi imati svoju zasebnu vojsku – da li je realno očekivati njen skori pristup Partnerstvu za mir ili Jadranskoj povelji koju SAD podržavaju?

Di Karlo: O tim pitanjima ćemo se izjasniti. Trenutno čekamo izjašnjavanje parlamenta i čekamo rezultate rješavanja praktičnih pitanja.

XS
SM
MD
LG