Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Vašington Tajms na prvoj stranici donosi izveštaj o komentaru Šefa Službe za imigraciju, Emilija Gonzalesa, o zakonskom predlogu o imigraciji, nedavno usvojenom u Senatu. Gonzales je kritičan prema ovom predlogu i upozorava da bi njime bile ponovljene neke od grešaka iz prethodne imigracione reforme 1986. godine. On je posebno prigovorio nemogućnosti da njegova agencija razmenjuje informacije o kandidatima za legalizovanje statusa, koji su vršili krivična dela ili su povezani sa teroristikim grupama, naglasivši da interesi nacionalne bezbednosti moraju da budu prioritet u eventualnoj izmeni imigracionih propisa. Pitanja imigracije su inače u centru pažnje američke političke javnosti u godini kongresnih izbora.

Na atlantskoj obali SAD 1. jun označava početak sezone uragana. U članku tim povodom “Majami Herald” navodi da su mnogi stanovnici Floride već uspaničeni imajući u vidu brojne udare razornih uragana, naročito u poslednje dve godine. List medjutim, navodi mišljenja stručnjaka da izvesna doza nervoze nije loša naročito ako posluži kao motiv za bolju pripremljenost. I, mada su nacionalna služba za uragane kao i privatni prognozeri već najavili još jednu aktivnu sezonu i mogućnost pojave osam do deset uragana ove godine, Herald ipak savetuje da stanovnicima Floride da to ne znači da bi trebalo da provedu narednih šest meseci ispod kreveta u strahu da će uragan pogoditi upravo njihovu kuću.

U jeku mnogih uznemiravajućih izveštaja o zagadjenju životne sredine i globalnom zagrevanju, članak u bostonskom “Kriščen Sajens Monitoru” uliva tračak nade. Ovaj list prenosi rezultate dva nezavisna istraživanja prema kojima je koncentracija ozona u stratosferi u poslednje dve godine ostala na istom nivou. Ozonski omotač je, inače, glavna zaštita naše planete od štetnih ultraljubičastih zraka. Naučnici smatraju da je prestanak razredjivanje ozonskog omotača direktni rezultat Protokola iz Montreala, iz 1987. godine, kojim je zabranjena upotreba jedinjenja na bazi hlora za rashladjivanje i gašenje požara. I, mada ozonski omotač može trpeti posledice drugih štetnih gasova koji dovoode do globalnog zagrevanja, autori ovih istraživanja su optimistični i smatraju da smo na pragu perioda oporavka ozonskog omotača.

XS
SM
MD
LG