Linkovi

Sutra zahtjev Crne Gore za odvojenim mandatom


Ministar za evropske integracije Gordana Djurović najavila je da će pregovarački tim crnogorske Vlade zatražiti sjutra od Evropske komisije odvojeni mandat za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji. Crnogorska Vlada razmatrala je danas ostvareni progres u dosadašnjem toku pregovaranja sa EU.

U Podgorici se podsjeća da je evropski komesar za priširenje Oli Ren, govoreći o novom mandatu za pregovore o stabilizaciji ipridruživanju Crne Gore sa EU, naglasio da sa Crnom Gorom ne postoji problem saradnje sa Hagom.

Ipak, Ren je rekao da je "neophodno raditi na razvoju administrativnih kapaciteta i standardima koji ukazuju na jasnu evropsku orijentaciju".

A u crnogorskoj Vladi smatraju da Predstavnici Evropske komisije mogu biti zadovoljni odgovorima crnogorskih zvaničnika na sva njihova pitanja postavljena na početku današnjeg novog sastanka Unaprijeđenog stalnog dijaloga.

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske integracije Gordana Đurović saopštila je da je početak prvog dana dvodnevnih razgovora bio posvećen crnogorskom administrativnom kapacitetu da prezume nadležnosti ministarstava Državne zajednice i putu ka Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, odnosno pripremi drugog sastanka Radne grupe za Crnu Goru koji je zakazan za 5. jul u Ženevi.

A sjednica Skupštine na kojoj će biti proglašena nezavisnost Crne Gore biće održana u subotu u 20 sati. Još nije poznata konačna lista gostiju koji bi trebalo da prisustvuju svečanoj sjednici, ali je ranije najavljeno da će na zasjedanje biti pozvani visoki gosti iz Evropske unije.

Zamjenik šefa diplomatije Državne zajednice Predrag Bošković najavio je danas da će Crna Gora, odmah nakon proglašenja nezavisnosti u Skupštini, ponuditi Beogradu razgovor o razdruživanju.

“Savjet ministara faktički prestaje sa funkcijom nakon subote. U svakom slučaju, potrebno je na korektan način postići dogovor sa Srbijom o pitanjima koja su bila u nadležnosti Savjeta ministara, kao i o prelaznom periodu”, rekao je Bošković.

XS
SM
MD
LG