Linkovi

Irak će započeti sopstvenu istragu o ubistvu civila u gradu Hadita


Američki vojni komandanti su naredili obaveznu obuku za pripadnike oružanih snaga o pravnim, moralnim i etičkim standardima delovanja na bojnom polju.

Američki komandanti u Iraku kažu da će na toj obuci biti naglašene profesionalne vojne vrednosti i važnost disciplinovanog ponašanja u borbi. Predsednik Buš je izjavio da je uznemiren tvrdnjama protiv američkih snaga u Haditi i da veruje da bi dodatna obuka podsetila vojnike na to šta znači pridržavati se pravila u borbenim operacijama.

”Naši vojnici se obučavaju o suštinskim vrednostima tokom čitavog toka obuke, ali očigledno je došlo do incidenta u Iraku koji je sada pod istragom.Taj incident je samo podsetnik za vojnike u Iraku i u svim rodovima naših oružanih snaga da postoje visoki standardi koji se od njih očekuju i da postoje stroga pravila za borbene situacije.“

Predsednik Buš kaže da će biti obavljena puna i kompletna istraga onoga što se desilo u Haditi prošlog novembra, kada su marinci, kako je navedeno u medijskim izveštajima, otvorili vatru na civile pošto je jedan pripadnik njihove jedinice ubijen u eksploziji bombe pored puta.

”Sjedinjene Države su voljne da se veoma otvoreno bave pitanjima poput ovog i isprave problematične stvari. To će se sada dogoditi.“

Predsednik Buš kaže da će, ukoliko postoje dokazi o neprimerenom ponašanju američkih vojnika, odgovorni biti kažnjeni. Dnevnik New York Times izveštava da je tekuća vojna istraga protivreči tvrdnjama marinaca da je 15 civila ubijeno u eksploziji bombe pored puta i u razmeni vatre sa pobunjenicima koja je usledila nakon toga. Irački premijer Nuri Al Maliki je osudio navodna ubistva i rekao da će vlada u Bagdadu sprovesti sopstvenu istragu. Na konferenciji za novinare koja je usledila nakon sastanka kabineta, premijer je apelovao da se održe razgovori sa koalicionim snagama o njihovim pravilima ponašanja u vojnim operacijama.

XS
SM
MD
LG