Linkovi

Opatija: Komunikacija nasleđa nova vizija jugoistočne Evrope


Otvarajući četvrti po redu samit zemalja jugoistočne Evrope hrvatski predsednik Stjepan Mesić je rekao kako je ovaj događaj potvrda procesa otvaranja granica i boljih odnosa zemalja regiona:

“Balkan više nije pojam sukoba, a zemlje regiona dele sve iše zajedničkih ciljeva u budućnosti tako da iskreno verujem da će se u tom duhu rešavati i preostala otvorena politička pitanja”.

Generalni direktor UNESKO-a Koiširo Matcura podsjetio je na nemerljiv doprinos kojeg je ovaj region dao svetskoj kulturno-istorijiskoj baštini što se ogleda i u čak 59 zaštićenih spomenika kulture na UNESKOVOJ listi.

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis ukazao je na podršku koju ova institucija pruža svakom obliku produbljivanja saradnje zemalja regiona dok je predsednik Crne Gore Filip Vujanović izneo mišljenje da jugoistok Evrope mora ponovo postati atraktivna destinacija za turiste iz čitavog sveta, te da u tom kontekstu posebna očekivanja gaji Crna Gora.

Istovremeno, predsednik predsedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić pozvao je UNESKOVE stručnjake i arheologe da dođu u mesto Visoko i sami se uvere da su na tom području, kako kaže Tihić, nekada postojale egipatske piramide.

XS
SM
MD
LG