Linkovi

BiH predsedava političko-bezbednosnom grupom za Jugoistočnu Evropu


Bosna i Hercegovina ove godine predsedava političko-bezbednosnom "grupom za Jugoistočnu Evropu", koja okuplja značajan broj ključnih članica NATO, partnera, kao i onih koji bi se želeli u skoro vreme pridružiti Alijansi. Današnji skup ove organizacije, na ambasadorskom nivou, bio je prilika da mu se obrati šef bh diplomatije, Mladen Ivanić, iznoseći svoje stavove o bezbjednosno-političkoj situaciji u zemlji i regionu. Neuobičajeno za državu koja još nije ni članica Partnestva za mir, Bosna i Hercegovina ove 2006. godine predsedava "Grupom za Jugoistočnu Evropu", koja se, pod budnim okom NATO i uz aktivno učešće većeg broja njegovih članica, bavi bezbednosno-političkim pitanjima regiona. Današnja tema je bio Balkan i njegova stabilnost i integracija u euro-atlantske bezbednosne strukture, o čemu su ambasadori, od kojih veći broj sedi u Stalnom NATO savetu, razmenili mišljenja sa ministrom vanjskih poslova BiH, Mladenom Ivanićem:

"Osnovne moje poruke su bile da danas na Balkanu izgleda drugačije nego pre koju godinu- mnogo pozitivnije, mnogo bolje. Činjenica da, recimo, referendum u CG nije donio nikakvu političku nestabilnost u zemljama Zapadnog Balkana je možda najbolji pokazatelj da su se stvari promenile na bolje i zamolio sam njihovu podršku u dve stvari. Jedno- u ubrzavanju uključenja BiH i ostalih zemalja u Partnerstvo za mir i NATO i sa druge strane sam ih zamolio za podršku u jačanju fonda za demobilisane vojnike u BiH".

Pre utisak nego čvsto uverenje šefa bh diplomatije je da su dosadašnji črsti uslovi prijema zemlje u Partnerstvo, pre svih predaja Hagu Radovana Karadžića, donekle popustili i da bi dosledna borba na razbijanju mreže podrške haškim beguncima mogla dovesti BiH do željenog članstva.

"Od nas se, u stvari, očekuje da najveće napore učinimo na razbijanju mreže eventualne podrške optuženima za ratne zločine i ukoliko uspemo uveriti Haški tribunal u to, ja mislim da bi onda postojao određeni prostor da se na velikom samitu NATO u Rigi ipak možda, iako mislim da šanse još uvek nisu velike, desi da i BiH bude u Partnerstvu za mir".

Bezbednosna situacija u regionu je stabilna, ocena je koja je danas izrečena u sedištu NATO, u diskusiji posvećenoj nedavnom referendumu u Crnoj Gori i pregovorima Beograda i Prištine:

"Ja sam više nego jasno rekao da mislim da sam referendum u Crnoj Gori neće imati nikakve reprekusije po region. To je dogovor Beograda i Podgorice i mislim da su svi zaiteresovani da se taj dogovor ispoštuje do kraja. Naravno, ostaje pitanje statusa Kosova - to jeste nešto što može da ima posledice, posebno ako bi se rešenje desilo na način da nije dogovoreno između Beograda i Prištine, ako bi bilo nametnuto.

Glas Amerike: Da li je na današnjem sastanku bilo pominjanja inidsijative koja dolazi iz Banja Luke da se u tom dijelu BiH održi nešto slično referendumu u Crnoj Gori?

"Bilo je usputno ali se time nije poreviše bavilo, međutim, evidentno je, zbog javnosti se mora reći, iskazano je nezadovoljstvo tim zahtevima a ja sam pokušao da objasnim da je to u pitanju ono što se događa u celom regionu. To znači da pravila svuda moraju biti ista. Ako su pravila ista, onda neće biti nikakvih posebnih problema i ja iskreno mislim da stabilnost u BiH zavisi pre svega od unutrašnje situacije u BiH. Moje duboko uverenje je da ako mi uvažimo sadašnji naš ustav, način kako smo organizovani, da je to najbolji način da se BiH očuva stabilnom".

Sutra šefa bh diplomatije očekuje razgovor sa komesarom za proširenje Renom koji će, prema uverenju ministra Ivanića, zatražiti, između ostalog, razjašnjenje o statusu policijske reforme i o poslednjim političkim događajima, poput teme referenduma u Republici Srpskoj.


XS
SM
MD
LG