Linkovi

Iran odbacio uslovnu ponudu Sjedinjenih Američkih Država za direktne razgovore


Iranski ministar inostranih poslova je istakao da, mada je Iran otvoren za ideju o dijalogu sa Sjedinjenim Državama, Teheran neće suspendovati svoj nuklearni program.

Iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki je rekao da je Iran otvoren za razgovore sa Sjedinjenim Državama, ali je odbacio američki preduslov da prvo mora da obustavi proces obogaćivanja uranijuma.

”Pozdravljamo ideju o dijalogu u pravednoj i nepristrasnoj atmosferi, ali nećemo pregovarati o našim neotudjivim i legitimnim pravima.“

Državni sekretar Kondoliza Rajs je juče izjavila da će Sjedinjene Države biti voljne da razgovaraju sa Iranom ukoliko Teheran suspenduje proces obogaćivanja i reprocesovanja uranijuma. Ponuda Sjedinjenih Država za pregovore je vidjena kao veliki pomak u politici, što su obazrivo pozdravile Rusija i Kina, koje imaju veze sa Teheranom i protive se upotrebi sankcija.

Sjedinjene Države nisu održale razgovore na visokom nivou sa Iranom više od 25 godina. Dve zemlje su zvanično prekinule odnose 1980. godine, posle zauzimanja američke ambasade u Teheranu 1979.godine. Iran tvrdi da po medjunarodnom pravu ima pravo da izgradi mirnodopski nuklearni program namenjen proizvodnji električne energije. Sjedinjene Države i pojedine evropske zemlje veruju da Iran tajno pokušava da proizvede nuklearno oružje.

Svetske sile održavaju sastanak u Beču kako bi finalizovale planove za paket ekonomskih i diplomatskih mera sa ciljem da se Iran ubedi da odustane od svog nuklearnog programa. Taj predlog će, kako se izveštava, obuhvatiti nuklearni reaktor na laku vodu evropske proizvodnje. Njime se takodje predvidja uvodjenje sankcija Teheranu ukoliko Iran odbije da odustane od programa obogaćivanja uranijuma. Diplomate pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačke već nedeljama pokušavaju da usaglase stavove oko tog paketa.

XS
SM
MD
LG