Linkovi

Zbog nesaradnje sa Hagom SAD obustavljaju pomoć vladi Srbije


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs odlučila je da ove godine ne sertifikuje nastavak pomoći Srbiji, zbog toga što nije ispunila uslov pune saradnje sa Haškim tribunalom, koja eksplicitno podrazumijeva i hapšenje i predaju haškog optuženika Ratka Mladića.

Stejt Dipartment je objavio da državni sekretar Kondoliza Rajs nije mogla da sertifikuje da vlada u Beogradu u potpunosti sarađuje sa Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u Hagu.

Ta odluka rezultiraće obustavljanjem bilateralne pomoći vladi Srbije u iznosu od 7 miliona dolara, ali će humanitarna pomoć narodu Srbije baš kao i pomoć namijenjena jačanju demokratije i dalje biti dostupna onima koji – kako je rečeno - rade na prevazilaženju prošlosti i koji su okrenuti budućnosti.

Inače, kongres je zakonom o finansiranju operacija u inostranstvu za 2006. godinu Srbiji namijenio 75 milona dolara.

Stejt Dipartment je u saopštenju kojim je potvrđena odluka državnog sekretara podsjetio da je u junu 2005. godine Kondoliza Rajs bila u mogućnosti da sertifikuje saradnju Beograda sa Haškim sudom, ali da je od tada ta saradnja bila jedva primjetna.

SAD žele da jačaju veze sa Srbijom i pomognu joj da postane uspješna, bezbjedna i demokratska zemlja integrisana u evroatlanske strukture. Međutim, Srbija mora da ispuni svoje međunarodne obaveze, saopšteno je u izjavi koju je potpisao portparol Stejt Dipartmenta Šon Mekormak.

Pozivamo vlasti u Beogradu da u potpunosti sarađuju sa Tribunalom u Hagu, što uključuje hapšenje i transfer preostalih optuženika, a posebno Ratka Mladića – kako bi se suočili sa pravdom u Hagu, kažu u Stejt Dipartmentu i u tom kontekstu podsjećaju na nedavnu izjavu srpskog premijera Koštunice "da skrivanjem Ratko Mladic nanosi veliku štetu državi i nacionalnim interesima”.

U Stejt Dipartmentu kažu da je državni sekretar Kondoliza Rajs spremna da odluku da ne odobri nastavak pomoći vladi Srbije razmotri ukoliko Beograd demonstrira da u potpunosti saradjuje sa Haškim tribunalom.

XS
SM
MD
LG