Linkovi

"Grbavica" prikazana u Evropskom parlamentu


Projekcija bh filma "Grbavica", nagradjenog Zlatnim medvjedom na berlinskom festivalu, održana sinoć u Evropskom parlamentu, pokrenula je razgovor o jošuvijek otvorenim pitanjima- pored ostalih, o tome koliko daleko je BiH od neophodnog pomirenja.

Sinoć su gosti evropskih parlamentaraca iz grupe "zelenih" evropskih partija, imali priliku da, prvi put u Briselu, vide film "Grbavica" Jasmile Žbanić, nagradjen nedavno prvom nagradom na filmskom festivalu u Berlinu. Tema post-ratnog života i sudbine silovanih žena, koju film obradjuje, otvorila je nakon projekcije široku raspravu o tome gdje je danas BiH i kako zaliječiti, očito, još uvijek otvorene rane.

Autor filma sa gorčinom konstatuje činjenicu da za produkciju filma nije dobila nikakva sredstva bh vlade. Tu za nju nema iznenadjenja jer, vjeruje, u atmosferi u kojoj se političari spremaju za jesenje izbore, silovane žene nisu adut za političku kampanju. Slični su razlozi kojima se pravda činjenica da film, ni nakon prestižne nagrade i pažnje medjunarodne javnosti, još uvijek nije vidjela publika u RS:

Član delegacije EP za Jugoistočnu Evropu, Žizela Kalenbah:

"Sve dok postoje ljudi koji se trude da sakriju prošlost, da sakriju Mladića i Karadžića ili kao što je to bio slučaj u Hrvatskoj, Gotovinu, neće biti rješenja. Sve dok ih slave kao heroje, sve dok ne bude postojalo snažno civilno društvo koje će ustati i reći: Dosta, zaustavite to. Želimo da razgovaramo, da pitamo kako je moguće da se takvo nesto desi. Sve to je neophodno zbog vaše vlastite budućnosti".

Film "Grbavica" će biti , nakon Brisela, predstavljen u Ljubljani, a potom će započeti i njegovo prikazivanje u kino-mrežama širom Evrope.

XS
SM
MD
LG