Linkovi

Rajs: Sjedinjene države spremne da se pridruže razgovorima o iranskom nuklearnom programu


Sjedinjene Države su saopštile da su spremne da se pridruže razgovorima o iranskom nuklearnom programu, ako Iran prekine aktivnosti povezane sa obogaćivanjem uranijuma. Tu promenu politike je najavila državni sekretar Kondoliza Rajs, uoči sutrašnjih razgovora predstavnika velikih sila u Beču. Iz Državnog sekretarijata se javio novinar Glasa Amerike Dejvid Golast.

Sjedinjene Države su uslovno pristale da preuzmu direktnu ulogu u razgovorima sa Iranom, u znak podrške naporima međunarodne zajednice da privoli Teheran da prekine nuklearnu delatnost koju američki zvaničnici dovode u vezu sa pravljenjem nuklearnog oružja. Sjedinjene Države nemaju diplomatske odnose i imale su malo političkih veza sa Iranom još od 1979, tako da ponuda stupanja u direktne nuklearne razgovore predstavlja promenu politike administracije predsednika Buša, koja je vođenje pregovora o toj temi do sada prepuštala evropskim saveznicima, Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj. Tu promenu je obelodanila državni sekretar Kondoliza Rajs, na konferenciji za novinare svega nekoliko sati pre odlaska u Beč, na kritični krug nuklearnih razgovora sa ministrima inostranih poslova ostalih stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačke. Ona je saopštila da Sjedinjene Države nude da se pridruže evropskoj trojki za pregovaračkim stolom, pod uslovom da Iran u potpunosti i proverivo suspenduje delatnost povezanu sa obogaćivanjem i preradom uranijuma, ne bi li se razgovorima dali dodatna energija i težina. Kondoliza Rajs je novinarima izjavila da se nada da će ponuda Sjedinjenih Država doneti definitivni odgovor Teherana i njegovo opredeljenje između nuklearnog oružja i prkošenja međunarodnoj zajednici i saradnje sa svetom u rešavanju tog pitanja.

«Vreme je da se sazna da li je Iran spreman da pregovara ozbiljno ili nije. Ne možemo da nastavimo u situaciji u kojoj svakih nekoliko dana neki iranski zvaničnik kaže ‘dobro, znate, interesuje nas ruski predlog, ili nas možda interesuje da ponovo pregovaramo sa Evropskom unijom’, a da se pri tome ništa ne dogodi. Smatramo da je sada vreme da jasno saznamo izbor između dve veoma jasna puta.»

Državni sekretar je upozorila da Sjedinjene Države, ako se pridruže nuklearnim razgovorima, i dalje neće biti u situaciji da govore o obnovi diplomatskih odnosa sa Iranom, ako se imaju u vidu brojna preostala problematična pitanja, među kojima je i iransko podržavanje terorizma i umešanost u nasilje u Iraku. Ona je odbacila sugestiju da ponuda Sjedinjenih Država daje legitimitet vladi u Teheranu.

«Niko nije u nedoumici u pogledu prirode tog režima. Ali predsednik je sasvim jasno rekao da ćemo da uradimo sve što je moguće da bismo pronašli diplomatsko rešenje nuklearnog problema. A jedino što ovome daje legitimitet jeste jednoglasnost međunarodne zajednice da Iran mora da prekine sadašnju delatnost u vezi sa obogaćivanjem i preradom, ozbiljno se vrati pregovorima, pronađe mirnodopski nuklearni program koji ne nosi opasnosti od širenja nuklearnog oružja povezane sa preradom goriva i počne da pregovara u znaku dobre volje.»

Državi sekretar je rekla da je postignut određeni napredak u pogledu dogovora velikih sila o paketu povlastica koje će se ponuditi Iranu, ali da preostaju i određene razlike. Navodi se da se Rusija i Kina protive donošenju obavezujuće rezolucije Saveta bezbednosti kojom bi se tražio iranski pristanak ili pretilo sankcijama - ukoliko odbije ponuđene povlastice.

XS
SM
MD
LG