Linkovi

Grupa "C" je takozvana "grupa smrti"


Grupa «C» je - prema procenama stručnjaka – vetovatno najteža od svih. U njoj se pored dvostrukog svetskog šampiona - selekcije Argentine, naleze i Holandija, Srbija i Crna Gora i Obala Slonovače.

Sva četiri tima nalaze se među 50 najboljih na zvaničnoj rang-listi FIFA, a dve ekipe sumeđu prvih 10. Poznati fudbalski komentator TV mreže ESPN, Derek Rej, kaže da je je od svih grupa na predstojećem Svetskom kupu u Nemačkoj, najteže predvideti plasman u grupi «C».
«Jasno je da se radi o grupi smrti. To je grupa koju svi ovi timovi želeli da izbegnu, jer zaista svaka od ove četiri reprezentacije može da se nada prolasku u drugu rundu»

Selekcija bivše Jugoslavije učestvovala je na devet Mondijala, ali Srbiji i Crnoj Gori je ovo prvo učešće pod tim imenom. Bez obzira na to što su «plavi» najniže rangirani od svih timova u grupi «C» i zauzimaju 44. mesto na rang-listi FIFA, Derek Rej smatra da snažna odbrana izabranika Ilije Petkovića može da bude ključ plasman u drugu fazu takmičenja.

«Srbija i Crna Gora ima kvalitet u izobilju. U odbrani imaju fantastičnu četvorku, koja je u celim kvalifikacijama za Svetski kup primila samo jedan gol»

Argentina, s druge strane, ima bogatu istoriju, s obzirom na titule osvojene 1978. i 1986. godine. Holandija je 1974. godine poražena u finalu od Nemačke i nada se novoj prilici da odsvoji prvi pehar namenjen šampionu sveta. Međutim, Rej dodaje da bi afrička selekcija mogla da pomrsi račune svima u grupi.

«Komplikacije Argentini, Holandiji i Srbiji i Crnoj Gori stvara Obala Slonovače, koja je po meni najbolja afrička reprezentacija na turniru. Oni zaista imaju mnogo mladih i talentovanih igrača. Kolo Ture iz Arsenala, njegov klupski kolega Emanuel Ebue ili Didije Drogba iz Čelzija, to su velika imena svetskog fudbala»

Iako bi Argentina mogla da ima prednost sa mladim igračima, Rej kaže da bi to mogla da bude i slabost «gaučosa».

«Postoje sumnje kada je reč o Argentini. Videli smo kako su bili ranjivi na prošlom Mondijalu. Holandija takođe ima mlade igrače, što je pre svega zasluga selektora Marka Van Bastena, koji više voli da pozove mladiće u formi iz holandskog nacionalnog šampionata, nego da dovodi proverene zvezde koje igraju u inostranstvu»

Međutim, na putu do druge faze Svetskog prvenstva u Nemačkoj, Hiolanđani će morati da se suoče sa mnogim internacionalnim zvezdama, okupljenim u «grupi smrti».

XS
SM
MD
LG