Linkovi

Status nacionalnog istorijskog spomenika


Kada se nekoj gradjevini dodeli status nacionalnog istorijskog spomenika, taj status joj donosi veliki prestiž. Širom SAD ima manje od dve i po hiljade takvih, posebno označenih lokacija, a osim ponosa i prestiža, status vlasnicima donosi i praktičnu dobit, jer se kvalifikuju za razne vrste poreskih olakšica i kredita svaki put kada vrše opravke starih gradjevina. Empajer Stejt Bilding u Njujorku, i Alkatraz, sumorni američki zatvor u zalivu San Franciska – spadaju u američke nacionalne spomenike. Istoje važilo i za stadion «Soldier Field» u Čikagu do prošlog meseca, kada mu je američki sekretarijat unutrašnjih poslova oduzeo tu uvaženu kvalifikaciju. Bilo je to veliko poniženje za legendarni sportski stadion otvoren 1924. «Soldier Field» je bio arhitektonsko remek-delo, upotpunjeno kolonadom dorskih stubova koji su mogle da pariraju velikim svetskim muzejima. Kada su na stadionu organizovani bokserski šampionati i važne utakmice u američkom fudbalu – i kada su predsednici i borci za gradjanska prava na njemu držali govore – pozadina je bila veličanstvena.

Medjutim, 2002. godine, kada su godine počele da se poznaju na oronulom stadionu, grad Čikago i privatni partneri započeli su radikalno renoviranje. Oni su uzeli potpuno nov, blještavi stadion i praktično ga «uglavili» u staru strukturu zaklanjajući velike stubove. «Prizor koji bode oči» - bio je komentar arhitektonskih kritičara. Novinar Čikago Tribjuna, Bler Kamin, napisao je da krajnji rezultat renoviranja izgleda kao da se svemirski brod «Enterprajz» iz «Zvezdanih staza» srušio na vrh Partenona u Atini.

Po svemu sudeći, sekretar za prirodne resurse Gejl Norton, se složila sa tom ocenom kada je odlučila da stadionu oduzme status nacionalnog spomenika. Ta odluka neće uticati na utakmice i koncerte, ali će možda navesti druge razuzdane arhitekte da razmisle pre nego što, kako se Gejl Norton izrazila – «unakaze» još jedno nacionalno blago.

XS
SM
MD
LG