Linkovi

Sve veći broj Amerikanaca u srednjim godinama odlučuje se za - nov početak


Očekuje se da su ljudi srednjih godina već ostvarili zenit svoje karijere i da se polako pripremaju na odlazak u penziju.

Pre nekoliko godina Pril Bojl je čitajući novine naišla na članak koji ju je naveo na razmišljanje.

“Vini Junker, šezdesepetogodišnjakinja iz Kanzasa, odlučila je da stupi u Korpus mira o čemu je sanjala punih 39 godina. Krenula je za svojim snom koji ju je odveo u Ukrajinu.”

Inspirisana tom pričom, Bojlova je odlučila da napiše knjigu o ”sanjarima koji se kasnije bude“ pošto je i sama jedna od njih. Koledž je završila u trideset devetoj godini, radila je kao nastavnik deset godina, a u četrdeset devetoj posvetila se pisanju. U medjuvremenu je upoznala brojne žene koje su prošle kroz sličnu transformaciju u zrelijim godinama.

“Jedna je postala molekularni bilog pošto je krenula da studira tek u četrdesetoj. U medjuvremenu je registrovala i nekoliko patenata. Upoznala sam jednu ženu u Mičigenu koja je sa dvadeset bila beskućnik sa malim detetom, a sa pedeset napisala roman koji je pobrao odlične ocene kritičara.”

U knjizi ”Pokoriti silu teže: žene srednjih godina u procvatu“ Pril Bojl kazuje priču o desetak žena, medju kojima je i domaćica koja je sa punih četrdeset osam godina postala član Kongresa države Konetikat. Tu je i četrdesetsedmogodišnja pacijentkinja koja pobedjuje rak dojke i postaje vrstan fotograf, a i medicinski tehničar koja u zrelijim godinama postaje -- profesor antropologije!

“Zove se Patriša Simonds, antropolog je postala u pedesetim godinama, da bi na prestižnom univerzitetu Braun bila primljena za profesora kada je napunila 60! Sada ima 71 godinu i nedavno je avanzovala.”

Pomenimo Džini Rej koja je bila sasvim zadovoljna kao šezdeset petogodišnja supruga, majka i medicinska sestra, dok se jednoga dana u samoposluzi njen život nije promenio:

“Dok sam prolazila pored štanda sa štampom, pažnju mi je privukao jedan naslov koji je glasio ”Lepota u 20-tim, 30-tim i 40-tim“ a zatim još jedan ”Seks u 30-tim, 40-tim i 50-tim“. Šezdesete niko nije pomenuo. Ustuknula sam i pomislila da je možda za mene ipak sve završeno.”

Džini Rej je osetila potrebu da obznani svetu da je život lep i u šezdesetim, a kada je odgledala film Romeo i Julija, odlučila je da napiše svoj prvi roman koji je naslovila ”Džuli i Romeo.“

“Glavne ličnosti su šezdesetih godina i njihove porodice su, baš kao i kod Šekspira, veliki neprijatelji. Roman sam pisala noću, trajalo je to devet meseci, a danju sam radila kao medicinska sestra. Roman je dospeo na listu bestselera, preveden je na 26 jezika i potpisala sam ugovor za film.”

Džini Rej i Pril Bojl su krenule nedavno na turneju po Americi u želji da promovišu svoje knjige i da svima koji to još ne znaju poruče da poznije godine mogu da budu najispunjeniji period života. Ljudski vek je sve duži i savremena društva bi trebalo da odbace svoje sterotipe o starenju i da podstaknu ljude poznije dobi da ne odustaju od svojih snova koji uvek ostaju mladi, kažu dve autorke.

XS
SM
MD
LG