Linkovi

Sporazum o razmeni podataka o putnicima izmedju Evrope i SAD nezakonit


Dve godine stari sporazum o razmeni podataka o putnicima postignut izmedju Evropske unije i Sjedinjenih Država veoma je kontroverzan od samog početka.

Američki funkcioneri insistiraju da su informacije o putnicima - poput njihovog imena, adrese i informacija o kreditnim karticama - od vitalne važnosti za osujećenje terorističkih napada poput napada 11. septembra 2001. godine u Sjedinjenim Državama. Još jedan terorista - britanski državljanin Ričard Rid - je pre nekoliko godina pokušao da digne u vazduh putnički avion kojim je leteo. Hjugo Brejdi, analitičar Centra za Evropsku reformu u Londonu, kaže da su se bezbednosni funkcioneri nadali da će moći da utvrde profile putnika na osnovu tih detalja.

”Tu spada i činjenica kako ste platili za kartu, kakav ste obrok zahtevali, gde ste tražili da sedite. Američki pogranični funkcioneri žele da uporede podatke o takvoj vrsti detalja sa listom indikatora o sumnjivom ponašanju prilikom ulaska u avion.“

Medjutim, grupe za zaštitu gradjanskih sloboda iznose argument da se putničkim sporazumom krši pravo putnika na privatnost. Evropski sud pravde u Luksemburgu je izgleda bio takvog gledišta kada je presudio da je taj sporazum nezakonit, jer se njime ne pruža adekvatna zaštita evropskim putnicima. Sud je dao Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama rok do kraja septembra da postignu drugačiji sporazum. Za sada avionske kompanije su tom odlukom dovedene u nezgodnu situaciju. Vašington je pretio da će novčano kazniti one avionske kompanije koje ne pruže informacije o putnicima. Semjuel Kulon, predstavnik Er Fransa, rekao je da njegova kompanija još uvek analizira odluku Evropskog suda.

”Za sada želimo da razmotrimo tu odluku i shvatimo šta je u njoj rečeno. Odluka će biti primenjena tek za 90 dana.“

Sporazum o razmeni podataka o putnicima je samo deo šireg nastojanja da se pojača bezbednost boljim prikupljanjem podataka. Sjedinjene Države i evropske zemlje takodje počinju da izdaju specijalne biometričke pasoše, sa čipovima koji sadrže otiske prstiju i druge informacije o vlasniku pasoša.

XS
SM
MD
LG