Linkovi

Iran mora da sarađuje sa sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju


Kina pozvala Iran da nastavi punu saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. To se dogodilo dva dana pre nego što u Beču treba da se sastanu predstavnici pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačke, da bi pokušali da razreše spor oko iranskog nuklearnog programa. Portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Liu Điančao je izjavio da bi Teheran trebalo da sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, da bi ponovo zadobio poverenje međunarodne zajednice.

«Kao potpisnik sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, Iran ima pravo na mirnodopsko korišćenje nuklearne energije. Ali bi istovremeno trebalo da se pridržava i obaveza povezanih sa tim. Imperativ je da nastavi punu saradnju sa Međunarodnom agencijom da bi ponovo stekao poverenje međunarodne zajednice», rekao je portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova. Liu je dodao da se Kina nada da će plan koji pripremaju Francuska, Britanija i Nemačka da bi se razrešio spor, imati u vidu potrebe Irana za mirnodopskom nuklearnom energijom, kao i strepnje međunarodne zajednice u vezi sa širenjem nuklearnog oružja. Tim planom se Iranu nudi niz povlastica da bi odustao od aktivnosti u vezi sa obogaćivanjem uranijuma, ali i kaznene mere - ako to odbije.

Ministri inostranih poslova pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačke se sastaju u četvrtak u Beču, da bi razgovarali o tom planu.

Teheran je prošlog meseca saopštio da je prvi put uspešno obogatio uranijum, što je proces kojim može da se proizvede materijal za nuklearno oružje. Teheran tvrdi da se nuklearna istraživanja sprovode iz mirnodopskih, energetskih razloga, ali Sjedinjene Države i druge zemlje kažu da Iran pokušava da napravi nuklearno oružje. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je poručio Iranu da prekine obogaćivanje uranijuma do kraja aprila, što je Teheran propustio.

Iran je takođe odbio da dozvoli inspektorima Međunarodne agencije pristup do svih traženih lokaliteta. Sjedinjene Države vrše pritisak da se uvedu sankcije, ako Teheran odbije da sarađuje, ali Rusija i Kina kažu da bi spor trebalo da se reši pregovorima. Danas je inače i Pokret nesvrstanih podržao Iran u vezi sa nuklearnim sporom. Na završetku dvodnevnog skupa u Maleziji, ta organizacija koja ima 116 članica je potvrdila da zemlje imaju pravo na mirnodopsku nuklearnu tehnologiju i dodala da bi svaki napad na mirnodopske pogone predstavljao kršenje međunarodnih zakona.

XS
SM
MD
LG