Linkovi

Predsednik Buš: Svi oni koji počivaju ovde znali su svoju dužnost


Predsednik Buš se obratio naciji na ceremoniji na najvećem vojnom groblju u Americi, u Arlingtonu, nadomak Vašingtona.

Predsednik Buš je prvo položio venac na Grob neznanih vojnika, koji simbolično sadrži posmrtne ostatke neidentifikovanih američkih vojnika koji su poginuli na udaljenim bojištima širom sveta.

Predsednik je zatim stao u stavu mirno sa pripadnicima oružanih snaga, veteranima i članovima porodica onih koji su izgubili život u službi zemlje. Obuhvativši pogledom redove grobova na Nacionalnom vojnom groblju predsednik Buš je jednostavno rekao da je to mesto gde hrabrost spava.

«Svi oni koji počivaju ovde znali su svoju dužnost. Videli su mračnu senku na horizontu i otišli da je sačekaju. Oni su shvatili da se tiraniji mora suprotstaviti rešenošću i da je sloboda uvek dostignuće hrabrosti.»

Predsednik je rekao da je zadivljen onima koji se žrtvuju za slobodu, dodavši da im Amerika odaje poštu na Dan sećanja i svakog dana.

«Naša zemlja je slobodna zahvaljujući hrabrim Amerikancima kao što su oni, koji su dobrovoljno otišli da se suoče sa našim neprijateljem u drugim zemljama, kako ne bismo morali da se suočimo sa njim ovde. Naša nacija žali zbog gubitka muškaraca i žena u uniformama. Mi ćemo im odati poštu okončanjem misije za koju su dali svoj život - tako što ćemo poraziti teroriste, što ćemo unaprediti stvar slobode i položiti osnove mira za generaciju mladih Amerikanaca.»

Predsednik je naveo da je 270 pripadnika oružanih snaga, od više od 2500 koji su izgubili život vršeći svoju dužnost, od terorističkih napada 11. septembra 2001, sahranjeno na Nacionalnom vojnom groblju u Arlingtonu, rekavši da njihovi grobovi podsećaju naciju da rat protiv terorizma ima svoju ljudsku cenu.

XS
SM
MD
LG