Linkovi

Ptičiji grip u gotovo jednoj četvrtini županija


U Rumuniji je potvrdjeno 88 žarišta ptičijeg gripa, a na 23 lokacije postoji sumnja o prisustvu tog virusa, izjavio je danas portparol Ministarstva poljoprivrede Adrijan Cibu.

Virus je prisutan u gotovo jednoj četvrtini županija, a novo žarište je potvrdjeno i u Bukureštu, u jednoj ulici na periferiji petog sektora, gde je zbog toga uništeno oko 400 komada živine. Pre nedelju dana, virus H5 je potvrdjen i u perifernim oblastima drugog i četvrtog sektoru rumunske prestonice. U ulicama gde je konstatovana zaraza, uveden je karantin, sva živina je uništena a zona je dezinfikovana.

U protekle dve nedelje u Rumuniji je uništeno više od milion komada živine: 500.000 u domaćim gazdinstvima i oko 600.000 u farmama Kodlee, u županiji Brašov, u centru Rmunije. Ministarstvo zdravlja saopštilo je da u bukureštansku bolnicu za infektivne bolesti "Matej Balš" više ne dolaze osobe sa simptomima ptičjeg gripa, a nijedna od osoba koje su do sada pregledane nije zražena virusom ptičjeg gripa.

Portparol Ministarstva poljoprivrede je kazao da se sada zaraza sporije širi. Brzo povećanje broja žarišta objašnjava se odlukom vlade da lokacije u kojima prvi test pokaže virus H5, odmah dobiju status žarišta, ne čekajući rezultate Nacionalne laboratorije, kao što je se do sada radilo.

Odlukom vlade, sada se efikasnije preduzimaju mere suzbijanja ptičjeg gripa i blagovremeno se predupredjuje širenje virusa. Izveštaj stručnjaka pokazuje da izvor tog talasa ptičjeg gripa polazi sa dve farme Kodlee, u županiji Brašov, koje nisu poštovale sanitarno-veterinarske mere. Te farme, kako se navodi, nisu saopštile da je neka živina počela da umire i nezakonito su u prodaju stavile živu živinu koja je bila zaražena.

Ilegalna trgovina živinom je učinila da se virus brzo širi, a za stručnjake je to predstavljalo veliku prepreku u preduzimanju preventivnih mera jer je trebalo da se pronadje maršruta ilegalne trgovine, a epidemiološko ispitivanje se nastavlja. U Rumuniji se nalaze i stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije koji pomažu rumunskim vlastima.


XS
SM
MD
LG