Linkovi

Danas vam preedstavljamo film X-Man: Last Stand


Jedan od najpopularnijih filmskih serijala zasnovan na superherojima iz Marvelovog stripa ove nedelje i zvanično postaje trilogija. Uz to pokreće neka interesantna pitanja stvarnog sveta koja se tiču raznolikosti i uklapanja u društvo.

Kao što svi ljubitelji ovog stripa naju, X-Meni su mutanti, ljudi koji zahvaljujući svojim genetskim razlikama imaju izuzetne sposobnosti. Magneto može da kontroliše sve što je napravljeno od metala, Storm ima moć da menja vremenske uslove, Volverin je savršeni ratnik, sposoban da nanaese veliku štetu svojimmetalnim kandžama, ali i da zaceli svoje rane u sekundi. Mistik može da promeni svoj oblik kako bi nadjačala bilo kog protivnika, a profesor Ksavijer ima telepatske moći da čita tuđe i projektuje svoje misli.

Kao i originalni Marvelovi stripovi, prva dva filma, «X-MEN» iz 2000. i «X-MEN: UNITED» iz 2003. godine su akcione fantazije, ali se bave i predrasudama, s obzirom da su X-Men mutanti predmet diskroiminacije i nasilja. U filmu «X-MEN: POSLEDNJE UPORIŠTE», njima je ponuđeno rešenje – lek koji može da izbriše genetske razlike i učini ih «normalnim».

Hju Džekmen ponovo tumači ulogu Logana, tj. 'Volverina'. Australijski glumac veruje da je lako identifikovati se dilemom pred kojom se nalaze superheroji.

«Sve u životu je mač sa dve oštrice. Posedovati neku moć je mač sa dve oštrice. San svakog čoveka može postati njegov košmar, tako da iako X-Meni imaju moći koje izgledaju kul, ono što ovaj strip i filmove izdvaja jeste da je svako od njih zbog svojih moći izolovan, odvojen od drugih i nesrećan, zbog tih istih moći»

Ana Pakvin, kao tinejdžerka Roug jedva čeka lek za svoju moć, jer svako koga ona dotakne – umire. Međutim, nema lakih odgovora, tvrdi straija i mudrija Storm, koju igra Hali Beri. Ona kaže da je pitanje kako se pomiriti sa onim što vas razlikuje od ostalih.

«Svi smo mi različiti i u jednom trenutku života morali smo da se suočimo s tim. Uvek smo primorani da razmišljamo o tome ko smo u stvari i da li je u redu da ostanemo isti ili bi trebalo da se promenimo zbog svoje voljene osobe, roditelja, prijatelja ili sredine u kojoj radimo. Da li je OK da budemo ono što jesmo ili treba da se promenimo da bi bili bolji. Zar nismo dovoljno dobri? To je pitanje koje je uvek prisutno i to je tema «POSLEDNJEG UPORIŠTA». Da li da se promenimo ili ne i da li ej to naš ili tuđi problem. Zaista, čiji je to problem?»

Brajan Singer, koji je režirao prva dva filma, ovog puta nije mogao da obavi taj posao, jer je bio zauzet radom na jednom drugom superherojskom ostvarenju – «Povratak Supermena», koji će se u bioskopima pojaviti poslednjeg dana juna. Umesto njega, ulogu reditelja preuzeo je Bret Retner, poznat po akcionim komedijama «Gas do daske I i II» (Rush Hour) i «Crvenom zmaju», trećem iz serijala filmova o Hanibalu Lektoru.

U filmu «X-MEN: POSLEDNJE UPORIŠTE», pojavljuju se i Patrik Stjuart, kao profesor Ksavijer, Ser Ian Mekelen kao Magneto i Kelsi Gremer, kao dr Henri Mekoj, poznat i kao «Zver». Rebeka Romijn je ponovo Mistik, dok se Famke Jansen, vraća među žive, ne kao Džin Grej, koja je umral na kraju drugog filma, već kao vrlo moćna Dark Finiks.

XS
SM
MD
LG