Linkovi

Rak grlića materice vodeći uzrok smrti od raka kod žena u zemljama u razvoju


Skoro 370 hiljada novih slučajeva registruje se svake godine. I, svake godine, 200 hiljada žena umre od te bolesti. Medjutim, sada postoji vakcina koja bi uskoro mogla da bude dostupna širom sveta.

Lek je nazvan Gardisil. A njegov proizvodjač, kompanija Merk, saopštila je da bi on mogao da smanji brojsmrtnih slučajeva od raka grlića materice za dve trećine. Klinički testovi na 27 hiljada žena u 33 zemlje pokazali su da nova vakcina blokira infekciju od dve vrste virusa ljudskih papiloma, koji najčešće uzrokuju rak grlića materice kod žena. Istraživanje kompanije Merk nagoveštava da bi vakcina mogla da bude stoprocentno efikasna. Onkolog Kerolin Ranovic kaže da ova vakcina predstavlja prodor bez presedana u medicini.

«Ovo je prva vakcina napravljena posebno protiv raka».

Jedan savetodavni panel u američkom Sekretarijatu za hranu i lekove takodje je ustanovio da vakcina deluje protiv virusa koji najčešće prouzrokuju slučajeve genitalnih izraslina. Kompanija Merk navodi da vakcina može da se da čak i devojčicama od devet godina. Medjutim, pošto se ti virusi prenose seksualnim putem, neki konzervativni aktivisti smatraju da bi davanje vakcine mladim devojčicama moglo da ohrabri rizično seksualno ponašanje. Linda Klepeki izražava zabrinutost u ime konzervativne grupe «Fokus na porodici».

«S obzirom da je vakcina namenjena protiv seksualno prenosive bolesti, veoma je važno da roditelji imaju pravo da odluče da li će da vakcinišu svoju decu ili ne».

Medjutim, zagovornici vakcine kao što je doktor Ranovic smatraju da je to neosnovan strah.

«Podaci su pokazali da ukoliko date svom detetu kacigu i stavite ga na bicikl, to ne znači da ono neće pasti sa bicikla».

Kerolin Ranovic dodaje da vakcina ne deluje preventivno na infekcije od ostalih seksualno prenosivih bolesti. Neki stručnjaci navode da bi vakcina trebalo da bude na listi vakcina koje su obavezne za devojčice. Portparol kompanije Merk saopštila je da bi vakcina trebalo da bude dostupna u Sjedinjenim Državama početkom juna. Kerolin Ranovic kaže da bi ona trebalo da bude široko promovisana, iako je skupa.

«Nalazimo se u istorijskom trenutku uklanjanju bolesti pomoću vakcine koju treba da tražimo».

Portparol kompanije Merk je naglasila da su brojne organizacije odobrile vakcinu. Merk je podnela zahtev kako bi Gardasil učinila dostupnim širom sveta.

XS
SM
MD
LG