Linkovi

Vujanović: Nezavisnost Crne Gore mogla bi da bude proglašena naredne nedelje


Građani Crne Gore opštinskim referendumskim komisijama, prema najavama predsjednika Republičke referendumske komisije Františeka Lipke, mogu još danas upućivati eventualne prigovore na referendumski proces.

Referendumska komisija je prethodna dva dana razmotrila 199 prigovora Bloka za zajedničku državu, kojima je zahtijevano poništavanje glasanja na određenom broju glasačkih mjesta i traženo održavanje ponovnog glasanja.

Svi prigovori su odbačeni kao neosnovani, a presuđivao je "zlatni glas" predsjedika Františeka Lipke koji je takođe saopštio da Komisija nije nadležna za veći broj prigovora. Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je da bi nezavisnost Crne Gore mogla da bude proglašena naredne sedmice. Prema njegovim riječima, kada bude proglašena crnogorska nezavisnost nadležnost Vrhovnog savjeta odbrane biće prebačena na predsjednike dvije članice.

On je rekao da vjeruje da će razgovori o razdruživanju sa zvaničnicima Srbije početi i da će oni priznati nezavisnost Crne Gore, a da su sadašnji problemi tehničke prirode.

Crnogorski premijer Milo Đukanović otputovao je danas u posjetu Briselu tokom koje će razgovarati sa -visokim evropskim predstavnikom Havijerom Solanom i evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom.

A predsjednik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović uputio je pismo visokom evropskom predstavniku Havijeru Solani u kojem je naveo primjere kršenja referendumskog procesa. On je saopštio da je utvrđeno i da preliminarni rezultat referenduma nije tačno izračunat jer je na nekim biračkim mjestima uvidom u izborni materijal otkriveno da su glasovi za "ne" prebačeni suverenističkoj opciji.


XS
SM
MD
LG