Linkovi

Amerika se – da bi rešila problem zavisnosti od uvozne nafte – okrenula inostranstvu


Saudijska Arabija, Venecuela i Norveška su među najvećim izvoznicima nafte – ako se izuzme politički nestabilna Nigerija i Iran koji je kontroverznim nuklearnim program na sebe navukao nezadovoljstvo Zapadnih sila.

Posetite tri zemlje izvoznice nafte i videćete tri sasvim različita načina na koja troše novac od prodaje nafte. Saudijska Arabija ima najveće rezerve nafte na planeti i najnoviji rat cena crnog zlata uzrokovao je pravi bum u izgradnji infrastrukture. Soliteri i arhitektura u zapadnom stilu.

Sudijska vlada kontroliše celokupni prihod od nafte, ali sa sve većim rastom populacije – povećava se i siromaštvo, pa prvi ljudi u kraljevini obećavaju da će ubuduće deliti bogatstvo kao nikada pre. Cena benzina u Rijadu sada je 16 dolarski centi za litar. Napravljen je i prvi nacionalni fond za siromašne, a obećano je i otvaranje novih škola. Venecuela – sa ponajvećim naftnim rezervama u Zapadnoj Hemisferi predsednik Ugo Čavez kupuje uticaj u inostranstvu.

Kod kuće – novac se izdvaja za njegove najvatrenije pristalice – siromašno stanovništvo. U Venecueli svedočimo kooperacijama socijalističkog stila, jeftinim samoposlugama i besplatnoj zdravstenoj zaštiti. Na benzinskim pumpama u Karakasu benzin je najjeftiniji artikal. Flaša vode za piće košta 15 puta više od litra benzina – koji košta neverovatnih 7 i po centi.

Konačno – Norveška je najveći svetski izvoznik nafte, i mada se o tome ne priča mnogo – najbogatija država na svetu. Po glavi stanovnika, Norvežani su za čak 25 odsto bogatiji od Amerikanaca, upravo zahvaljujući nafti iz Severnog mora. Norveška štedi skoro sav novac od prodaje, a porez na zaradu od nafte je čak 78 odsto. Sav novac završava na nacionalnom računu i biće korišten kad izvori nafte presuše. Litar goriva u Norveškoj je 2 dolara i 70 centi – što je najskuplje na planeti. Tri sasvim različite države – kojima je zajedničko nešto što je celom svetu preko potrebno.


XS
SM
MD
LG